Τέσσερα ραντεβού Τσίπρα με Πούτιν, Τραμπ, Ερντογάν, Λαγκάρντ ενόψει
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Μαξίμου, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό μέτωπο μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης εκτιμά ότι «ο Μητσοτάκης δεν έχει, πλέον, κανένα αφήγημα και προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα με το πλεόνασμα. Δεν θα καταφέρει και πολλά, ενώ η αμνησία του ως προς τις εκλογές, που ζήταγε πρωί - βράδυ, κάτι σαν αντιβίωση, του κοστίζει ήδη. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μπει στη συντήρηση και μέχρι το φθινόπωρο να καταλήξει σε μια σοβαρή αντιπολιτευτική πρόταση. Διαφορετικά δεν έχει να ελπίζει σε καμιά κυβέρνηση. Ο Τσίπρας αποδείχθηκε σκληρό καρύδι».
Με μοναδική σοβαρή εκκρεμότητα το χρέος –σίγουρα σημαντική– και την ψηφοφορία στη Βουλή (μετά τις 16 Μαΐου, με την 17η Μαΐου να αποκλείεται λόγω φοιτητικών εκλογών), που όπως διαφαίνεται δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, το Μαξίμου προσανατολίζεται στο εσωτερικό μέτωπο και βγάζει το δυνατότερο χαρτί του- το «μπαζούκας» που διαθέτει, όπως λέει χαριτιολογώντας κορυφαίο στέλεχος- στο δρόμο: τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα. Στρέφεται δε, σε θέματα καθημερινότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έτσι, αύριο Τρίτη θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας με θέμα τον προγραμματισμό και σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, ενώ, αν είναι έτοιμο και το υπουργείο Υγείας, θα το επισκεφτεί την Πέμπτη, το βράδυ της οποίας θα αναχωρήσει για την Κίνα.
Το Πεκίνο, στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα φιλοξενήσει κορυφαίους ηγέτες –και μάλιστα ηγέτες που παίζουν σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και η Κρ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Ο Τσίπρας ίσως να είναι και ο μοναδικός –ή ένας από τους ελάχιστους– Ευρωπαίους ηγέτες, και αυτό έχει, βέβαια, τη σημασία του. Θεωρείται βέβαιο, αν και το Μαξίμου δεν δίνει προγραμματισμένη καμιά συνάντηση, ότι θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις και με τους τρεις! Έχουν, άλλωστε, πολλά να πουν: Με την Λαγκάρντ για το χρέος, με τον Ερντογάν για το προσφυγικό και τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Πούτιν τα ενεργειακά, τα Βαλκάνια αλλά και τη νέα εποχή με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντ. Τραμπ. Με τον τελευταίο ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί στις Βρυξέλλες, όπου και η σύνοδος του ΝΑΤΟ, στις 25 Μαΐου.
Αν, όμως, αυτή η βδομάδα αφιερωθεί (αναγκαστικά) σε επαφές (ουσιαστικές αλλά και επικοινωνιακές), η επόμενη θα είναι γεμάτη ένταση: ψηφοφορία στη Βουλή και αγώνας δρόμου προκειμένου να ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το Euro Working Group της 15ης Μαΐου, θα έχει δώσει ένα κάποιο σήμα για το πώς θα πάνε τα πράγματα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις 8 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τότε. Ελπίζουν, όμως, κυβερνητικά στελέχη να γίνει στις 20 Ιουλίου, ημέρα της νέας συνεδρίασης της ΕΚΤ. Αν δεν γίνει και τότε, η κυβέρνηση θα έχει ζήτημα...