ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Τσίπρας: Η πρόκληση είναι μια αμοιβαία επωφελής σχέση με την Κίνα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

«Η πρόκληση είναι μια αμοιβαία επωφελής σχέση με την Κίνα», τονίζει ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής», αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας στις 13 του μήνα και θα συμμετάσχει στις 14-15 στον «Σύγχρονο δρόμου του μεταξιού» μαζί με 27 χώρες. «Η Κίνα δίνει πολύ μεγάλη σημασία σ' αυτό και εκεί εντάσσεται και το κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα», τονίζει.

Αναφέρει ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη, «θα υπογραφεί από τον υφυπουργό Οικονομίας Σ. Πιτσιόρλα μνημόνιο συνεργασίας με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή που σχεδιάζει τις επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό, και περιμένουμε να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα κάποια επενδυτικά σχέδια, όπως στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, ιδιαίτερα τα ενεργειακά, αλλά και να οριστεί σαφέστερα ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση, τον τουρισμό και δικές μας εξαγωγές προς την Κίνα».

Για το εάν μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί από έναν πανίσχυρο εταίρο που έχει τη φήμη του πολύ επίμονου διαπραγματευτή, ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων επισημαίνει ότι «όχι μόνο είναι δύσκολοι διαπραγματευτές οι Κινέζοι, αλλά είναι και πολύ μεγάλη χώρα κι αυτό βαραίνει συνήθως στις διμερείς οικονομικές σχέσεις». «Σε μια τέτοια σχέση είναι πιο εύκολο να περάσει συνήθως αυτό που θέλει ο μεγάλος», εξηγεί και σημειώνει πως «η πρόκληση είναι η σχέση να γίνει αμοιβαία επωφελής, δηλαδή να μη γίνουν μόνο όσα είναι πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος για την κινεζική πλευρά, αλλά να γίνουν και πράγματα που θα έχουν ενδιαφέρον κυρίως για εμάς».

«Αυτό θα κριθεί στην πορεία αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού. Να προσανατολιστούν οι Κινέζοι σε επενδύσεις και όποιες άλλες οικονομικές σχέσεις σ' ένα πλαίσιο που να βοηθάει και τη δική μας παραγωγική ανασυγκρότηση», τονίζει.

Με αφορμή τη διυπουργική σύνοδο Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, τονίζει τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σχέσεις, που όπως σημειώνει, η κυβέρνηση επιθυμεί να εκφραστούν και στο οικονομικό πεδίο.

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ επισημαίνει πως πρόκειται για «οικονομίες που έχουν αρκετά συμπληρωματικά στοιχεία και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα τα επόμενα ένα - δύο χρόνια». Αναφέρει ότι «το Ισραήλ σύντομα θα ανοίξει περισσότερο την αγορά του στην ΕΕ και μία απ' τις πρώτες χώρας που μπορούν να επωφεληθούν, είμαστε εμείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης