ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και οι απειλές κατά της οικογένειάς του

Οι αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και οι απειλές κατά της οικογένειάς του
Alkis Konstantinidis/REUTERS

Άκρως αποκαλυπτικό είναι το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room», στο οποίο περιγράφει γεγονότα που είχε ζήσει κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Ένα αποτυχημένο πρόγραμμα διάσωσης, ηχογραφημένες συνομιλίες και απειλές κατά της οικογένειάς του.

Ο δημοσιογράφος του Guardian Πολ Μέισον έχοντας κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κ. Βαρουφάκη παρουσιάζει κομμάτια του βιβλίου του.

Η πρώτη αποκάλυψη που γίνεται στο βιβλίο αυτό, είναι πως, σύμφωνα με όσα γράφει, η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη το 2010. Υποστηρίζει πως το πρόγραμμα διάσωσης είχε σχεδιαστεί για να σώσει τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί το γνώριζαν αυτό, όπως γνώριζαν και ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα ήταν καταστροφικό.

Capture copy copy copy

«Η κατηγορία αυτή δεν είναι καινούρια – την απέδιδαν εκείνη την εποχή στην οικονομική ελίτ αρκετοί αριστεροί ακτιβιστές και δεξιοί οικονομολόγοι. Όμως ο Βαρουφάκης την τεκμηριώνει με πραγματικά λεγόμενα των εμπλεκομένων –από τη “συλλογή” που έχει από ηχογραφημένες συνομιλίες και τηλεφωνήματα που έκανε εκείνη την εποχή και οι συνομιλητές του δεν γνώριζαν», σημειώνει ο δημοσιογράφος στο άρθρο του.

«Ακόμη και τώρα, δύο χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, αυτό το έργο είναι κάτι περισσότερο από ενδιαφέρον ακαδημαϊκά. Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη με δισεκατομμύρια ευρώ χρέους που δεν μπορεί να ξεπληρώσει. Εξαιτίας των επιλογών της διετίας 2010-11, τη διάσωση δηλαδή των ιδιωτικών τραπεζών φορτώνοντας τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη με τεράστια χρέη, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί πολίτες είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα όταν το ελληνικό χρέος αναπόφευκτα διαγραφεί», γράφει ο Πολ Μέισον.

Η δεύτερη αποκάλυψη είναι πως μέλη της οικογένειας του πρώην υπουργού δεχόντουσαν απειλές, όταν πλήθος κόσμου έβγαινε στους δρόμους και τις πλατείες όλης της χώρας και διαμαρτύρονταν. Τότε είναι που ξεκίνησε να αντιτίθεται στο πρόγραμμα διάσωσης. Ήταν η απάντησή του στις απειλές αυτές, που γινόντουσαν μέσω ανώνυμων τηλεφωνημάτων. Ο λόγος ήταν ότι είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα και ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν επέστρεψε και συντάχθηκε δυναμικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης έζησε την εξελισσόμενη κρίση με μια διαφορετική οπτική ως «ξένος». Μάλιστα, όταν του ζητήθηκε να μιλήσει στο πλήθος στην πλατεία συντάγματος τον Μάιο του 2011, απάντησε: «Η τελευταία φορά που μίλησα σε μια διαδήλωση ήταν το 1984 στο Nottinghamshire, κατά την διάρκεια μιας απεργίας ανθρακωρύχων».

«Ήταν έτοιμος να συνταχθεί με αριστερές πρωτοβουλίες, των οποίων ηγούνταν ο Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά. Είχε όμως ελάχιστη εμπειρία από την Αριστερά στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς τον θεωρούσαν και τον ίδιο νεοφιλελεύθερο», αναφέρει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος της Guardian.

Τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του Βαρουφάκη σχετίζονταν με την εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων στα οικονομικά. Συνεπώς, όταν σχεδίασε την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ξεκάθαρος:

Ο εχθρός πρέπει να πιστέψει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποφασισμένος για την χρεοκοπία ή αποφασισμένος για το να κόψει τους δεσμούς με το ευρώ. Αρκετά αποφασισμένος για να πείσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να διαγράψουν δάνεια που δεν μπορούσαν να πληρωθούν αλλά και να τις αποτρέψει από το να πυροδοτήσουν την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αυτό λειτούργησε, παρόλο που το τίμημα ήταν η τεράστια αλλαγή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ και η υποχώρηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2015. Απέτυχε όμως τον Ιούλιο, επειδή ενώ ο Τσίπρας πολέμησε και κέρδισε το δημοψήφισμα, επέλεξε να συμβιβαστεί καθώς φοβόταν να μην ξεσπάσει εμφύλιο πόλεμος.

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Μέισον διηγείται πως είχε πάρει συνέντευξη από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, το βράδυ του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκείνο το βράδυ έμοιαζε έκπληκτος από το συντριπτικό αποτέλεσμα του «ΟΧΙ», 61,38 έναντι του «ΝΑΙ» αλλά και βέβαιος πως θα έδινε στον Τσίπρα τα πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσει την ‘τρόικα’.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο, ωστόσο, πως και οι δύο άνδρες δεν τα υπολόγισαν καλά. Ο Βαρουφάκης κατάλαβε -από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- πως η Γερμανία δεν θα επιχειρούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Όταν όμως αυτό έγινε, με το κλείσιμο των τραπεζών για δύο εβδομάδες και την κατάρρευση της ανάπτυξης, οι πιθανότητες του παιχνιδιού ήταν: Όλα ή τίποτα.

'Ηρθε η αποπομπή του Βαρουφάκη, η οποία όμως τον βρήκε αλώβητο. Το τίμημα και πάλι όμως ήταν η αυτο-εξορία από την ενεργή πολιτική στην Ελλάδα», αναφέρει ο δημοσιογράφος της Guardian.