ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Ξυδάκης στο CNN Greece για το σκάνδαλο στο υπουργείο Πολιτισμού

Ο Νίκος Ξυδάκης στο CNN Greece για το σκάνδαλο στο υπουργείο Πολιτισμού
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Σαφείς αιχμές για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού αφήνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, με αφορμή την ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Ταμείο.

«Είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε από την δεκαετία του 90΄, στη συνέχεια καταργήθηκε και έπειτα επανιδρύθηκε το 2002 επί υπουργίας Βενιζέλου», είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στο CNN Greece.

«Υπήρχε μία δυσκολία, μία ασυμβατότητα. Γιατί ένα σωματείο να παίρνει χρήματα για να συντηρεί ένα βρεφονηπιακό σταθμό ο οποίος εξυπηρετούσε ένα μικρό μέρος των υπαλλήλων στην περιοχή της Αθήνας και κανέναν υπάλληλο από την υπόλοιπη Ελλάδα του υπουργείο Πολιτισμού;», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον Αύγουστο του 2015, παρήγγειλα στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει διαχειριστικό έλεγχο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ανέφερε ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού πριν αναλάβει η Λυδία Κονιόρδου.

Ακούστε το ηχητικό:

Υπενθυμίζεται ότι νοσηρές καταστάσεις που επικρατούν εδώ και χρόνια στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) και ανεξέλεγκτο χορό εκατομμύριων, με ευθύνη των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη διοίκηση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, που διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, παραμένουν τα ίδια πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια και διαχειρίζονται άφθονο δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και δημόσια λογοδοσία, ενώ όλα γίνονται σε αγαστή σύμπνοια με μέλη της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Ακόμα σημειώνουν, ότι με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τη Νέας Δημοκρατίας, το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται με άφθονο δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας ποσοστό επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), καθώς και από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας.

«Με αποφάσεις του Ε. Βενιζέλου και του Α. Σαμαρά, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς συγκεκριμένα συνδικαλιστικά σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, που συνδέονται με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί, ίσως, ακραίο παράδειγμα εκείνου του κρατικοδίαιτου - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπήρξε βασικός πυλώνας της διακυβέρνησης των δύο κομμάτων», αναφέρουν και συμπληρώνουν:

«Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με δημόσιο χρήμα από το 2005 μέχρι το 2016, ανήλθε σε 16,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) αναλογεί το υπέρογκο ποσόν των 1,6 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009, η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μερίδιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν 1 εκατ. ευρώ. Μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Α. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ που αποδίδονταν στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ και προσέθεσε έκτακτη επιχορήγηση, η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσόν 190.000 ευρώ είναι το μερίδιο που αναλογεί στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ».

«Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο με την τακτική χρηματοδότηση από το ΤΑΠ είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός που φιλοξενεί 100 παιδιά υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, τα οποία επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ερώτηση υπογράφει πρώτος ο Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ ανάμεσα στους 28 βουλευτές είναι οι Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Φίλης, Μάκης Μπαλαούρας και Θεόδωρος Δρίτσας.