ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Κλείνει το μάτι" στην Άγκυρα το Βερολίνο, διάσταση με Ελλάδα για προσφυγικό

Yannis Behrakis/Reuters

Παραμένει η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας αναφορικά με τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο καθώς στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησε σήμερα το γερμανικό που έκανε λόγο για ανάγκη συνταταγμένης κατάστασης μεταξύ των δυο χωρών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, εδώ και μήνες", ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι πρέπει αυτό να ληφθεί υπ' όψιν όλων. Συνέχισε λέγοντας ότι "θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων". Επισήμανε πως "γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της".

Σημείωσε με νόημα ότι "η Ελλάδα έχει, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ" και εξέφρασε την επιθυμία να στηριχθούν διμερώς τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα: "για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex".

Σε ερώτηση για το εάν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απάντηση ήταν αρνητική. "Πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη", τόνισε.

Μόλις χθες το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αποκλείει οποιαδήποτε περίπτωση κοινής περιπολίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων και τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση "ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου".

Αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση της Κομισιόν σχετικά με την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καλώντας τη δεύτερη να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με τη δημιουργία κοινών ελληνοτουρκικών ομάδων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, "η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό αλλά δύσκολο εταίρο, ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε γιατί η Τουρκία έχει γίνει πύλη εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ευρώπη".

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν "πρότεινε στον Πρόεδρο Ερντογάν τη δημιουργία κοινών ομάδων, ελληνοτουρκικών, για την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας", πρόταση που εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας ενώ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να καταλάβει ότι το θέμα αυτό δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωπαϊκό.

"Διάβασα σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη. Πρόκειται για την Ευρώπη, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα ήθελα να ζητήσω από την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της, γιατί θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δυο χωρών υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ώστε να επιτηρείται αυτή η πύλη εισόδου", είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης