ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρης αντίθεση των κοινωνικών φορέων στο πολυνομοσχέδιο

Οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής υποδέχονται τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2015, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους κοινωνικούς φορείς, για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που τους αφορούν, στη σημερινή κοινή συνεδρίαση στη Βουλή των διαρκών επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Στις τοποθετήσεις τους από την Αίθουσα της Ολομέλειας, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων προσπάθησαν να περιγράψουν τις επιπτώσεις από την επικείμενη υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα 48 προαπαιτούμενα της τρόικας για την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, παραθέτοντας τα αιτήματά τους ενώπιον της κυβέρνησης.

Οι περικοπές στις συντάξεις, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, η προνοιακή πολιτική για τυφλούς και ανασφάλιστους υπερήλικες, το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και οι προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήταν μερικά από τα θέματα για τα οποία ακούστηκαν σοβαρές ενστάσεις.

Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών (ΟΣΙΚΑ): «Από τη φτώχεια στην εξαθλίωση»

«Με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα», υποστήριξε στην τοποθέτησή του, ο Δήμος Καμπούρης.

Ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ έκανε λόγο για «χτύπημα του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και τάχθηκε κατά των περικοπών, υποστηρίζοντας ότι «τα χρήματα αυτά αφαιρούνται από τον κόπο μιας ζωής».

«Οι κρατήσεις γίνονται περισσότερες και οι κοινωνικές παροχές λιγότερες», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή δεν μας οδηγούν πια στη φτώχια αλλά στην εξαθλίωση».

Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ): «Αντιδημιουργική σαφήνεια»

«Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις ανοίγουν την πόρτα για τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται», υποστήριξε ο Γιώργος Αργείτης, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιδημιουργική σαφήνεια».

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης των ποινών ως μέσου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εκτιμώντας ότι ούτε κατά το παρελθόν ο εκφοβισμός είχε επιτυχία.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ): Θηλιά στους ιδιοκτήτες

Την μείωση των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν σταθερές από το 2007, ζήτησε ο Στράτος Παραδιάς. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τάχθηκε κατά της επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, η οποία -όπως είπε- από το 2010 έχει βάλει μια θηλιά στον λαιμό των ιδιοκτητών, που σφίγγει διαρκώς με κάθε νέο νόμο.

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας: «Άμεση προσαρμογή αντικειμενικών αξιών»

Την άμεση προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ετήσια αναπροσαρμογή τους πρότεινε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζήτησε εκτός άλλων τη διατήρηση του ορίου του αφορολόγητου που επιβάλλεται στις γονικές παροχές και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης»

Το ζήτημα της δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους που δεν διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά μόνο από τα κρατικά νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ έθεσε ο Γιάννης Δαγρές.

Ο τρίτος αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υποστήριξε ότι η δαπάνη αυτή έχει εκτιναχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από το 12% της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης στο 36%, και ζήτησε να τεθεί πλαφόν και έλεγχος των τιμών.

Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων: «Θα χαθούν 11.000 θέσεις εργασίας»

«Υπάρχει σχέδιο για να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να περάσει σε ξένα χέρια», υποστήριξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προσθέτοντας ότι «όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, είναι στημένοι, βλάκες ή άσχετοι».

Ο αντιπροέδρος και διευθύνων συμβούλος της ΒΙΑΝΕΞ είπε ότι, αν ισχύσουν τα μέτρα, τα ελληνικά εργοστάσια που παρέχουν 11.000 θέσεις εργασίας θα κλείσουν, και το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί από το ακριβό ξένο».

«Όταν κάποια στιγμή θα έχει ανάγκη η χώρα από ελληνικό, από εγχώριο φάρμακο, θα γίνει φαντάζομαι μια Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί θα καλέσετε τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Σαμαρά, τον Παπασταύρου, τον Μιώνη, τον Ντέιβιντ Χάρις, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι. Τότε, όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσιά μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουνε κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα. Αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε "ναι", αλλά να είσαστε έτοιμοι για τη δίνη του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών: «Αντισυνταγματικές περικοπές»

«Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές και να υπολογίσει το πρόσθετο κόστος που επιβάλει στον άνθρωπο η αναπηρία», υποστήριξε ο Νικόλαος Γιαλουρής.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών ζήτησε να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης, επισήμανε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.

Επιτροπή Αγώνα Ανασφάλιστων Υπερήλικων Ομογενών: «Τιμωρούνται άνθρωποι που αγωνίστηκαν»

«Είναι κρίμα απόγονοι ανθρώπων που υπέφεραν για πολλές γενιές να τιμωρούνται ενώ δεν έχουν εισοδήματα ούτε τη δυνατότητα να εργασθούν», είπε ο Κώστας Αλεξανδρίδης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών ζήτησε να μην καταργηθεί η διάταξη για το επίδομα των 260 ευρώ των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αναζητηθεί ισοδύναμο για τη συγκεκριμένη δαπάνη, την οποία εκτίμησε στα 80 με 90 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης