Σύνοδος Κορυφής για το Brexit: Γιατί ο Τσίπρας τάχθηκε με τη σκληρή γραμμή
«Η Ελλάδα προχωρά, η Ευρώπη αλλάζει», έλεγε το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη του 2015. Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον, δεν θα πρέπει να είχε φανταστεί ποτέ με πόσο ανορθόδοξο τρόπο θα δικαιωνόταν το σύνθημα που επινόησε.
Η μεν Ελλάδα όντως προχώρησε, αλλά πιο βαθιά στο... μνημόνιο. Η δε Ευρώπη άλλαξε (και μάλιστα πολύ!), αλλά προς μια απρόβλεπτη κατεύθυνση. Ποιος αλήθεια φανταζόταν ότι η Ευρώπη των 28 θα γινόταν πανηγυρικά Ευρώπη των 27 και μάλιστα ότι το μέλος που θα αποχωρούσε, θα ήταν η κραταιά Μεγάλη Βρετανία;
Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του ομιλία πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015/Πηγή: Eurokinissi
Η εθνική αναδίπλωση φοβίζει
Το Μαξίμου εκτιμά ως πολύ αρνητική εξέλιξη την τάση εθνικής αναδίπλωσης που αυτή τη στιγμή κλυδωνίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ακρίβεια πρόκειται για κάτι που τρομάζει τους κυβερνητικούς παράγοντες. Πέραν από το ότι ο λεγόμενος «αριστερός ευρωπαϊσμός» αποτελεί βασική ιδεολογική αναφορά πολιτικών σαν τον Αλέξη Τσίπρα, το Brexit και η άνοδος του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα.Έτσι, τουλάχιστον, εκτιμά το Μαξίμου.
«Οριστική λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αν η κάθε χώρα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τότε αναπαράγουμε το αδιέξοδο», είπε στο CNNGreece κυβερνητικός αξιωματούχος.
Πέρα όμως από τη γενική ιδεολογική τοποθέτηση, αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση, παρόλο που δεν το λέει δημόσια, είναι ότι το Brexit σπάει το ταμπού της συρρίκνωσης της ΕΕ. Για πρώτη φορά, η Ένωση δεν διευρύνεται αλλά συρρικνώνεται. Και αφού έγινε η (δύσκολη) αρχή για μια χώρα, μπορεί να υπάρξει κι επόμενη, κάτι που θα γίνει πιο εύκολα. Ήδη η Μαρίν Λεπέν διεκδικεί στον δεύτερο γύρο τη γαλλική προεδρία με σημαία την έξοδο από το ευρώ. Επομένως, το θέμα των αποχωρήσεων χωρών από ΕΕ και Ευρωζώνη δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας.
Η στάση Τσίπρα
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία η στάση του Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός συντάχτηκε με τη σκληρή γραμμή του ευρωδιευθυντηρίου που θέλει να καταστήσει το Brexit όσο πιο επώδυνο γίνεται -προς γνώση και συμμόρφωση των επόμενων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης της λιτότητας. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μόνο με ενίσχυση της κοινωνική συνοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ευρωσκεπτικισμός.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Νομίζω», είπε «ότι σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη, κυρίως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος. Τα διδάγματά μας», τόνισε, «πρέπει να είναι σαφή. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δουλέψουμε για μια καλύτερη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη».