Ξανθός: Το ΕΣΥ έχει κλείσει τον κύκλο εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης
«Το ΕΣΥ ανακτά το ρόλο του στον τομέα της αποκατάστασης, αποθεραπείας και ειδικής αγωγής, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και επιβαρύνουν τις οικογένειες για τη φροντίδα των μελών και των παιδιών τους». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης του στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Φροντίδας Ρεθύμνου, του μοναδικού Κέντρου που λειτουργεί στην Κρήτη.
Στο Κέντρο, που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2017 την επαναλειτουργία του, επί του παρόντος απασχολούνται ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, δύο λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτρια υγείας, νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, ενώ άμεσα θα ενισχυθεί και με δύο εργοθεραπευτές.
Ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου, επισκέφθηκε τους χώρους και ζήτησε να έχει συνεχή πληροφόρηση για την πορεία του, σε μία προσπάθεια που κάνει ο ίδιος αλλά και οι υπηρεσίες του υπουργείου για την επαναφορά δομών αποκατάστασης και αποθεραπείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι: «Το ΕΣΥ έχει κλείσει τον κύκλο εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης, κάνοντας βήματα σταθεροποιημένης λειτουργίας και αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς όλους του πολίτες».
«Είναι», είπε, «σημαντικό γεγονός για το ΕΣΥ η λειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου. Για την επαναλειτουργία του έχει εξασφαλιστεί από πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ η στελέχωση με εννέα άτομα, όλοι τους εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα έχουν προκηρυχτεί πέντε θέσεις μόνιμου προσωπικού, από μία προκήρυξη 1.650 ατόμων που ήδη τρέχει, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια στη φροντίδα των ατόμων που χρήζουν των υπηρεσιών υγείας».
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στο παρελθόν υπήρξαν οι πολιτικές επιλογές, ώστε να εκχωρηθεί ο χώρος της θεραπείας αποκατάστασης στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος προφανώς κάλυψε τα κενά του δημοσίου ΕΣΥ, οργανώθηκε σε μία επιχειρηματική βάση και γι' αυτό το λόγο σήμερα υπάρχει μία αλυσίδα κέντρων αποκατάστασης σε όλη τη χώρα, ενώ ο δημόσιος τομέας υστερεί προκλητικά. «Ως υπουργείο αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τα κενά αυτά, έχουμε ένα συνολικό σχέδιο επαναλειτουργίας και αναβαθμισμένης στελέχωσης των 28 περίπου Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής Φροντίδας που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μία προτεραιότητα στις προσλήψεις με τις συγκεκριμένες ειδικότητες για την στελέχωση τους», είπε.
«Η επαναναλειτουργία του κέντρου Αποκατάστασης είναι το αποτέλεσμα σημαντικής βοήθειας από πλευράς του υπουργείου σε μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Το υπουργείο Υγείας, διέθεσε τα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να σχεδιαστεί και να οργανωθεί η επαναλειτουργία του Κέντρου, η οποία και ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2017. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά, υπάρχουν άνω των 500 συνεδριών αποκατάστασης, φυσιοθεραπειών και λογοθεραπειών, υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τους ρεθεμνιώτες όσο και από κατοίκους των Χανίων, δεδομένης και της δυνατότητας φιλοξενίας στους ξενώνες του κέντρου», ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Φραγκιαδάκης.
Στους άμεσους σχεδιασμούς της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι η δημιουργία νέας δομής ξενώνων στον Κουμπέ Ρεθύμνου, ώστε μέσα από την αύξηση των κλινών φιλοξενίας να υπάρξει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από το κέντρο κάτοικοι από όλη την Κρήτη. Πρόκειται για την ενοικίαση κτηρίου - η σύμβαση μάλιστα υπογράφεται μεθαύριο Δευτέρα - που θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους τους ξενώνες που αρμοδίως ανήκουν στο Νοσοκομείο, όπως τους ξενώνες του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩ και εκείνους του Κέντρου Αποκατάστασης. «Το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό στην Κρήτη, μάς οδηγεί στο να το αναπτύξουμε επιπλέον, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με νοσηλευτικό και εξειδικευμένο προσωπικό για θέματα αποκατάστασης και ως εκ τούτου μέχρι τέλος του 2017 θα υπάρχει η δυνατότητα να δεχόμαστε ασθενείς μαζί με τους συνοδούς τους», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.