Αποκάλυψη από ΡΑΕ: Στη διαπραγμάτευση και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της ΡΑΕ την ώρα που ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης.
Ο Νίκος Μπουλαξής που ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πεπραγμένα της Αρχής, άφησε παράλληλα, ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο εκχώρησης και υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε ιδιώτες, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι στην διαπραγμάτευση. Απέφυγε ωστόσο, να πάρει θέση, λέγοντας πως δεν γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του υπουργού.
Στις πιεστικές ερωτήσεις της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, μέλος της ομάδας των «53+» που τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, επεσήμανε πάντως, πως το θέμα δεν είναι ποιος παράγει την ενέργεια, αλλά αν τηρούνται οι κανόνες.
Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ τάχθηκε λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η ΡΑΕ λειτουργεί μέσα σε ένα διευρυμένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που σίγουρα διαμορφώνει πιέσεις και από ιδιωτικά συμφέροντα και συντελείται σε μια μεταβατική φάση, στην οποία βρίσκεται όλος ο τομέας της ενέργειας, το τέλος της οποίας δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται και να εκφράζει την ανάγκη για τον δημόσιο χαρακτήρα της γενικής ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής και βεβαίως του βασικού πυλώνα της που είναι η ΔΕΗ», τόνισε παραλαμβάνοντας από τον ίδιο τον Νίκο Μπουλαξή την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για τα έτη 2015 και 2016.
Στη συζήτηση στην Επιτροπή ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν έκρυψετη δυσφορία του για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις. Όπως είπε, υπάρχει κλιμακωτή αύξηση και για χρεώσεις ακόμη κι αν ο καταναλωτής κάψει δύο κιλοβατώρες παραπάνω.
«Θα εισηγηθούμε στον υπουργό να το διορθώσει γιατί είναι προβληματικό», τόνισε και πρόσθεσε πως εισηγείται την επανεξέταση του πλαισίου των κοινωνικά οικιακών τιμολογίων, ώστε «να τυγχάνουν μεγάλων εκπτώσεων ή ακόμη και δωρεάν παροχής ρεύματος» καταναλωτές ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. «Να βοηθήσουμε γιατί όσο ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ δεν μπορούμε να λέμε ότι προσφέρει υπηρεσία κοινωνικής ωφέλειας», σχολίασε με νόημα η Τασία Χριστοδουλοπούλου.