ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο δίμηνο για το μέλλον της διαπραγμάτευσης

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε εντατικούς ρυθμούς επανέρχεται μετά τις διακοπές του Πάσχα, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον, όπου θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ 21 με 23 Απριλίου.

Εκεί θα γίνει η συζήτηση για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητεί το ΔΝΤ από την ευρωζώνη για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με την Κριστίν Λαγκάρντ πάντως να διευκρινίζει πως αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η αποκρυστάλλωση αυτών των παραμέτρων – που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση- θα κρίνει τόσο το χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, όσο και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί στη σύνοδο κι εφόσον δεν παρουσιαστεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, έχοντας στα χέρια τους και τα αποτελέσματα της συνόδου του ΔΝΤ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τόσο τις τεχνικές λεπτομέρειες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και την οριστικοποίηση των κειμένων των νομοσχεδίων, που θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, στις διαπραγματεύσεις τους με την ελληνική πλευρά θα καθορίσουν και το περιεχόμενο του μνημονίου με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι θα έχει αποφασιστεί η παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα και αύριο τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, η οποία εισέρχεται σε ένα δίμηνο «φωτιά» σε ό,τι αφορά το μέλλον της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το ότι σε δύο μέρες λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, γεγονός που σηματοδοτεί και την έναρξη μιας «θερμής» περιόδου κατά την οποία θα κριθούν πολλά με βάση τα ταμειακά αποθέματα του κράτους.

Μία μέρα αργότερα αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που εκτιμάται ότι θα δείχνουν πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα γίνουν γνωστά τα τελικά στοιχεία της Eurostat αναφορικά με το πλεόνασμα του 2016, που αναμένεται να υπερκαλύψει τον στόχο του 0,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται, συνεπώς δεν είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων μέσα στο 2018.

Ως το τέλος Απριλίου, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αναφορικά με το ύψος και τη χρονική διάρκεια του στόχου των πλεονασμάτων μετά το 2018, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2018-2021

Κρίσιμος μήνας θα είναι και ο Μάιος, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τον κάβο της ψήφισης των πολυνομοσχεδίων με τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά το 2018, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Τον Μάιο είναι προγραμματισμένο και το επόμενο Eurogroup, αντικείμενο του οποίου θα είναι το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποκλείεται να έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κομβικής σημασίας είναι και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου θα ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς και να υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης