Καμπανάκι στο Μαξίμου χτυπάνε οι "53"
Η τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ότι υπάρχει σοβαρή εσωκομματική διαφωνία, για πρώτη φορά ύστερα από την αποχώρηση των οπαδών του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μολονότι οι "53" δεν μπορούν να συγκριθούν με τη δραχμική Αριστερή Πλατφόρμα, η διατύπωση, και μάλιστα με δημόσιο κείμενο, της διαφωνίας τους με την πολιτική Τσίπρα, δεν είναι ασήμαντη πολιτικά.
Η αντίφαση των "53"
Οι "53" ως τάση διέπονται από μια πολύ σοβαρή αντίφαση. Ενώ εμφανίζονται ως η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν κριτική στη μνημονιακή πολιτική, το πιο επιφανές στέλεχος τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει στις πλάτες του όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης –μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ερώτημα που θέτουν στελέχη από άλλες τάσεις είναι πώς μπορείς να κάνεις εσωκομματική αντιπολίτευση και την ίδια στιγμή να είσαι στο κέντρο όλων των κρίσιμων αποφάσεων. Αυτή η αντίφαση οδηγεί τους "53" να πατάνε μονίμως σε δύο βάρκες.
Το κείμενο των "13"
Στη συνεδρίαση της ΚΕ την περασμένη Κυριακή, οι "53" έκαναν μια κίνηση που σαφώς δείχνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στο Μαξίμου. Δεκατρία στελέχη της τάσης κατέθεσαν κείμενο με το οποίο ζήτησαν «αριστερή στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι "53", λένε για το κείμενο, ότι ήταν «απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «τις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της ΚΕ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των 13 μελών, που αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος». Εν ολίγοις, πρόκειται για διαφορετική πλατφόρμα από αυτήν του κόμματος.
Στο ίδιο το κείμενο ασκείται πολύ σκληρή κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα: «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα της επιτροπείας ή στο βαθύ συντηρητικό κράτος, που συνεχίζει και σήμερα να εμποδίζει ή να υπονομεύει κάθε ριζοσπαστική τομή. Ασφαλώς, σε αυτή την πορεία υπήρξαν και δικές μας ευθύνες. ολιγωρίες και λαθεμένες κινήσεις, λάθη και επιλογές –σε πολιτικές και πρόσωπα- που κόστισαν, που δημιούργησαν ερωτηματικά και ενίοτε αμφισβήτησαν στην πράξη τον αριστερό προσανατολισμό, την ταξική και κοινωνική μας μεροληψία».
Πρόωρες εκλογές;
Ένα απόσπασμα του κειμένου ερμηνεύτηκε ως έκκληση για πρόωρες εκλογές: «Χρειάζεται να εκπονήσουμε σχέδιο, που θα ενθαρρύνει τον λαϊκό παράγοντα να μπει στο προσκήνιο. Η ειλικρίνεια στο δημόσιο λόγο μας, η ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση της κοινωνίας είναι αναγκαία όσο ποτέ. Αν οι συζητήσεις περιοριστούν αποκλειστικά σε κλειστές διαπραγματεύσεις η κυριαρχία του αντιπάλου είναι δεδομένη».
Ωστόσο, με δημοσίευμα στο site cοmmonality, οι "53" διέψευσαν ότι θέλουν κάλπες: «Οι αυθαίρετες ερμηνείες περί εκλογών, για παράδειγμα, δεν προκύπτουν και εκθέτουν ορισμένους συντάκτες δημοσιογραφικών μέσων, που έσπευσαν με κατηγορηματικό τρόπο και με βαρύγδουπους τίτλους να αναφέρουν ότι οι 53 και άλλοι απαιτούν εκλογές».
Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις μελλοντικές κινήσεις των "53" -ούτε καν τα ίδια τα ηγετικά στελέχη τους. Όμως η δημόσια κατάθεση διαφορετικής πλατφόρμας από αυτήν της πλειοψηφίας, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι η συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλάται πια στον εσωκομματικό συσχετισμό. Οι "53" χτυπάνε καμπανάκι για το Μαξίμου.