Τζανακόπουλος: Τόσο θετικά τα εργασιακά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και συνέχισε:
«Επομένως, η πορεία των πραγμάτων θα έχει ως εξής: Τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και στη συνέχεια η νομοθέτηση του κύριου όγκου των συμφωνηθέντων. Από εκεί και πέρα, μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της απόφασης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αν θέλετε, υπάρχει πιθανότητα να νομοθετηθούν κάποια δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για παράδειγμα, σήμερα μπήκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Τέτοιου είδους ζητήματα που δεν δημιούργησαν πολιτική σύγκρουση».
Ο Σκουρλέτης δεν μιλάει για πολιτικά βαποράκια...
Σχολιάζοντας το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «συμπαγής» στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και σε ερώτηση για τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών για «βαποράκια συμφερόντων» απάντησε:
«Η θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας, είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ως προς αυτό είμαστε απολύτως συμπαγείς. Ο κ. Σκουρλέτης δεν μιλάει για πολιτικά βαποράκια. Μιλάει για βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία, είναι γνωστό στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της πτώσης των τιμών έχουν πολλές φορές την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, αυτής τουλάχιστον της κυβέρνησης, είναι να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο. Και γι’ αυτό τον λόγο διαπραγματευόμαστε. Δεν μπορούμε να δίνουμε δημόσιες υποδομές κάτω του κόστους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε αιτήματα των δανειστών. Θα υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία».
Διαπραγμάτευση... εργασιακα
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και πολύ περισσότερο στο λοκ άουτ και υπογράμμισε:
«Τα εργασιακά, έχω την εντύπωση, ότι θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε κιόλας να τα νομοθετήσουμε».
Για το συνταξιοδοτικό σημείωσε πως «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή».
Σχολιάζοντας δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας για τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Δεν μας είπε κάτι καινούριο. Αυτό το οποίο λέει το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με πάγωμα επιτοκίων. Ωστόσο, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων, αλλά και με άλλες τεχνικές ρυθμίσεις. Επομένως δεν μαθαίνουμε κάτι νέο».
Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο κ. Σόϊμπλε αρνηθεί να συζητήσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Η εκτίμηση μου -και γι’ αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τόσο εντατικούς ρυθμούς- είναι ότι κανείς δεν θέλει αυτή τη στιγμή να δημιουργήσει μια ακόμα τεράστια κρίση στο εσωτερικό της Ευρώπης».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι εκείνη η οποία θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ και παρατήρησε: «Επομένως, θα πρέπει και η Γερμανία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης- να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα του ΔΝΤ, στο βαθμό που θέλει να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».
Επίθεση στον Σημίτη
Σε ερώτηση αν φοβάται κάποιο «ατύχημα», όπως είπε στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά και εξήγησε: «Δεν φοβάμαι κανένα ατύχημα. Δεν υπάρχουν ατυχήματα, όταν κρίνεται το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Όλοι έχουν τη σωφροσύνη και την υπευθυνότητα να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε σε σκάνδαλα που εμπλέκονται υπουργοί του, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν του έγιναν και ερωτήσεις επί αυτού του ζητήματος.
«Το παλιό πολιτικό σύστημα ανασύρει μια πλήρως αποκαθηλωμένη εφεδρεία για να το στηρίξει», σχολίασε για την τηλεοπτική παρουσία του κ. Σημίτη, σημειώνοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολύτως ταυτισμένος με τη σημερινή γραμμή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, ζητώντας εκλογές.
«Αυτό που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, ήταν ότι ο κ. Σημίτης βρέθηκε σε απόλυτη ταύτιση με τη σημερινή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Διότι είναι η ΝΔ η οποία ζητάει διαρκώς εκλογές και έρχεται ο κ. Σημίτης να ταυτιστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτά, βεβαίως, είναι συμπτώματα ενός πολέμου του παλιού πολιτικού συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει χτυπήσει κάποιο νεύρο. Και αυτό σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την προσπάθειά μας να έρθουν στο φως υποθέσεις που για 10-15 χρόνια έμεναν στη σκιά. Να τις ξεκουκουλώσουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή».
«Ο κ. Σημίτης ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν» είπε χαρακτηριστικά για τον πρώην πρωθυπουργό ο κ. Τζανακόπουλος και παρατήρησε: «Ο κ. Σημίτης, ο οποίος χθες έδινε και συμβουλές για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είδε από μπροστά του να περνάνε η Siemens, το Χρηματιστήριο, τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Παπαντωνίου. Ο κ. Σημίτης ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε ο κ. Σημίτης δεν γνώριζε και επομένως είναι πλήρως ανίκανος και μάλλον θα έπρεπε να διατηρεί μια συνεσταλμένη σιωπή ή γνώριζε, πράγμα το οποίο είναι πολύ χειρότερο για τον ίδιο. Και μου κάνει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί δεν ρωτήθηκε χθες ο κ. Σημίτης για όλα αυτά. Και μάλιστα, έκανε κι ένα κινδυνολογικό σχόλιο, είπε ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο. Τι θα πει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο; Δεν υπήρξαν πολιτικές ευθύνες για τη διαφθορά;»
Εξεταστικές επιτροπές-Στουρνάρας
Σε ερώτηση αν η κυβερνητική πλειοψηφία έφερε την πρόταση στη Βουλή για την υπόθεση των εξοπλιστικών επί υπουργίας Παπαντωνίου και ο πρωθυπουργός μίλησε για την περίοδο του Χρηματιστηρίου, λόγω της τηλεοπτικής εμφάνισης του κ. Σημίτη, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Εμείς είχαμε κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου για μια σειρά ζητήματα. Είχαμε μιλήσει για την εξεταστική για την Υγεία, είχαμε προχωρήσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαντωνίου πολύ πριν ανακοινωθεί η συνέντευξη του κ. Σημίτη».
Σε ερώτηση αν θα κατατεθούν προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές και για άλλες υποθέσεις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και είπε ότι «αν υπάρξουν στοιχεία για αδικήματα τα οποία έχουν συντελεστεί, αν υπάρξουν νέα σκάνδαλα τα οποία δουν το φως της δημοσιότητας, βεβαίως».
«Οι εξεταστικές επιτροπές είναι ο τρόπος για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, δεν είναι η κοινωνική κριτική εκ του ασφαλούς, όπως έκανε χθες ο κ. Σημίτης. Το γεγονός ότι βγήκε χθες ο κ. Σημίτης, νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ενός τρόμου», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε ερώτηση για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τόνισε πως είναι όχι μόνο η δουλειά του, αλλά υποχρέωση του να μιλάει και παρατήρησε: «Δεν μπορεί να μιλά σαν μην είχε καμιά σχέση, διότι ο κ. Στουρνάρας καλώς ή κακώς ήταν ενεργά εμπλεκόμενος σε όλα όσα συνέβησαν στη χώρα από το 2012 μέχρι το 2014. Αυτό είναι ένα. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι, όταν θεσμικοί παράγοντες επικαλούνται την ανεξαρτησία τους, θα πρέπει να έχουν ένα καθαρότερο βλέμμα, να μιλούν όσο πιο τεχνοκρατικά γίνεται, να αποφεύγουν την πολιτικολογία και να αποφεύγουν να ταυτίζονται με συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα».