ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή με το «μαχαίρι» στις αμυντικές δαπάνες

Εμπλοκή με το «μαχαίρι» στις αμυντικές δαπάνες
Στιγμιότυπα από τη στρατιωτική άσκηση "Παρμενίων 2015" Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Παραγωγική αλλά ατελέσφορή» χαρακτήρισαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την πολύωρη σύσκεψη που διεξήχθη χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την περικοπή αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ το 2016.

Η στρατιωτική ηγεσία του Ενόπλων Δυνάμεων και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να βρουν τρόπους εξοικονόμησης όμως δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς τα περιθώρια περιστολής δαπανών είναι ισχνά.

Σημειώνεται πως το 2015 οι ταμειακές δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαμορφώθηκαν στα 590 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Περαιτέρω, οι παραλαβές εξοπλιστικού υλικού μειώθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, λόγω των επιταγών του Μνημονίου.

Δεδομένου ότι έως τις αρχές Νοεμβρίου τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας πρέπει να καταλήξουν στο πως και πού θα κοπούν οι αμυντικές δαπάνες το 2016, η κατάσταση περιπλέκεται καθώς θα πρέπει αναγκαστικά να μπει μαχαίρι στα εξοπλιστικά προγράμματα. Η μείωση δαπανών καταναλωτικού και λειτουργικού χαρακτήρα σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να μαζευτεί το σχετικό ποσό, το οποίο προτάθηκε από κυβερνητικά στελέχη στους πιστωτές στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015 - 2018 προέβλεπε τη δαπάνη 700 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων και για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων το 2015, 457 εκατ. ευρώ για το 2016 και 500 εκατ. ευρώ για το 2017.

Η εφετινή περικοπή κατά 100 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό οδήγησε στα 600 εκατ. ευρώ το σχετικό ποσό, που ειρήσθω εν παρόδω ακόμη δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τα χρήματα αυτά θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξοφληθούν 20 ελικόπτερα ΝΗ-90 και θα πληρωθούν ελικόπτερα Chinook.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέφεραν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «σκέψεις» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος προτείνει την εκποίηση παλαιού στρατιωτικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την εξεύρεση πόρων. Το ΓΛΚ ζήτησε να καταρτισθεί συγκεκριμένη έκθεση για την εν λόγω πρόταση ώστε να αποτιμηθεί δημοσιονομικά.

Σε κάθε περίπτωση αν οι προτάσεις Καμμένου δεν ευοδωθούν και εάν δεν βρεθούν διαφορετικές πηγές εξοικονόμησης εκτός των 457 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί το 2016 για εξοπλιστικά προγράμματα, τότε 400 εκατ. ευρώ θα κάνουν «φτερά» μεταθέτοντας τις σχετικές πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων για το προσεχές μέλλον.

Πρέπει να τονισθεί το γεγονός πως πρόκειται για συμβάσεις αμυντικού υλικού που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, Έτσι, οποιαδήποτε υπερημερία εκ μέρους του Δημοσίου αναμένεται να ενεργοποιήσει ειδικές ρήτρες που θα επιβαρύνουν πρόσθετα τον Προϋπολογισμό.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση των επιτελών των δύο υπουργείων, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεντρωθεί το ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ