ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες: Διαχείρισιμη συμφωνία ή εκλογές

Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες: Διαχείρισιμη συμφωνία ή εκλογές
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, που πράγματι γίνονται σε εντατικότερους ρυθμούς απ' ότι στην Αθήνα, σήμερα τελειώνουν. Και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο χρόνος τελειώνει, για όλους. Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που βιάζεται. Το ίδιο βιάζονται και οι ευρωπαίοι που θέλουν να τελειώνουν για να ηρεμήσει η (πολιτική) κατάσταση στην Ευρώπη -κανείς δεν θέλει να ασχολείται συνεχώς με την Ελλάδα.

"Οι σημερινές ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ίσως, για πρώτη φορά, η λέξη "κρίσιμες" να εκφράζει τόσο πολύ την πραγματικότητα", αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης στο CNN Greece και παραδέχεται πως "η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά περιθώρια".

Όπως περιγράφει το ίδιο στέλεχος η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη μ' έναν σκληρό εκβιασμό: αν δεν συμφωνήσει άμεσα και δεν υπογράψει τα σκληρά μέτρα των δανειστών (περικοπή εφάπαξ των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου κατά 1% του ΑΕΠ, πώληση μονάδων της ΔΕΗ) δύο δρόμους έχει μπροστά της:

Πρώτον, εκλογές όπου θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει μικρό ποσοστό ψήφων.

Δεύτερον, παράταση της αβεβαιότητας μέχρι τον Ιούλιο, όπου θα πρέπει να καταβάλλει δόση των 7,4 δισ. ευρώ. Και πάλι θα ακολουθήσουν οι εκλογές αλλά υπό μεγαλύτερη πίεση.

Το Μαξίμου έχει, λοιπόν, να επιλέξει ανάμεσα σε εκλογές (σήμερα ή το καλοκαίρι) ή αποδοχή και συμφωνία των σκληρών μέτρων. Και αν στην πρώτη περίπτωση τα αποτελέσματα είναι λίγο - πολύ γνωστά (δεύτερο κόμμα με χαμηλά ποσοστά), στη δεύτερη δεν είναι καθόλου σίγουρο, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα χάσει βουλευτές στη διαδικασία ψήφισης των μέτρων, στο κοινοβούλιο. Αν δεν ψηφίσουν, λοιπόν, κάποιοι βουλευτές η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χρεωθεί και τη συμφωνία στα σκληρά μέτρα με την εκλογική κατάρρευση κάτι παραπάνω από σίγουρη!

Η επίτευξη συμφωνίας δεν εξαρτάται, βέβαια, μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ΕΣΜ. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μας έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος, δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ έχει διευκρινίσει με όλους τους τρόπους ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, και μακροπρόθεσμα που πρέπει να ανακοινωθούν σήμερα και ας εφαρμοστούν με το τέλος του προγράμματος.

Όπως εξηγεί στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αυτό, δεν μπορεί να γίνει πριν από την Εαρινή σύνοδο του Ταμείου (21-23 Απριλίου), γεγονός που "αχρηστεύει" και το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου καθώς ο χρόνος που μεσολαβεί από την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων (δεν θα γίνει και την επομένη της Εαρινής συνόδου) μέχρι τις 7 Απριλίου δεν επαρκεί για προετοιμασία. Το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 22 Μαΐου, οπότε "ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι"...

Για την ώρα την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το μακρινό μέλλον του... Μαΐου. Θέλει να πάει γρήγορα σε μια αξιοπρεπή συμφωνία προκειμένου να αποφύγει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο -"στόχος μας είναι να καταλήξουμε νωρίτερα σε συνολική συμφωνία, και ει δυνατόν, ως τον Απρίλιο", είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δ. Τζανακόπουλος. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αν και κανείς δεν θέλει μια νέα ελληνική κρίση χρέους, κανείς, σήμερα, δεν προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να βγει έξω από την ευρωζώνη, ενώ και κανείς δεν σκέφτεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ακόμη δόση λιτότητας. Ωστόσο και κανείς δεν φαίνεται να θέλει να κάνει υποχωρήσεις.