ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 24 ώρες του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Οι 24 ώρες του Ευκλείδη Τσακαλώτου
REUTERS/Francois Lenoir

Στις 19 Φεβρουαρίου τα δημοσιεύματα επεσήμαιναν ότι ήταν μικρές οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Τελικά την επομένη έγινε η "έκπληξη" και επιτεύχθηκε η κατ' αρχήν συμφωνία που επέτρεψε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Χρειάστηκε βέβαια η μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης με την αποδοχή της προνομοθέτησης νέων μέτρων. Σήμερα, ένα μήνα μετά, βρισκόμαστε σε μια ανάλογη κατάσταση. Είτε θα υπάρξει συμβιβασμός είτε θα στηθούν κάλπες. Η συμφωνία στο αυριανό Eurogroup μοιάζει απίθανη. Θα καταφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ξεκλειδώσει πάλι τη διαπραγμάτευση; Και με ποιο τίμημα;

Ένας μήνας διαπραγματεύσεων

Όπως περιγράφουν κορυφαία στελέχη στο μήνα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο Eurogroup, όσα έγιναν ήταν πολλά και ταυτόχρονα λίγα: Πολλές οι ώρες των διαπραγματεύσεων, είτε εκ του σύνεγγυς, είτε με τηλεδιασκέψεις. Πολλά τα οικονομικά στοιχεία και τα επιχειρήματα που ανταλλάχτηκαν, πολλοί οι διαξιφισμοί και τα ρητορικά τεχνάσματα. Πολλά ήταν και τα ανοιχτά ζητήματα που καλύφθηκαν: το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου φαίνεται ότι αποφεύχθηκαν νέα μέτρα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ύψος της περικοπής του αφορολόγητου.

Εντούτοις, αναγνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών πως όσα έγιναν αυτόν τον μήνα ήταν ταυτόχρονα και λίγα. Λίγα γιατί η συμφωνία δεν έκλεισε. Γιατί η οικονομία είναι τόσο εύθραυστη που καταβάλλει βαρύ κόστος για κάθε μέρα συνέχισης της αβεβαιότητας με την αιμορραγία των καταθέσεων να προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς. Και πρόκειται για βασικά θέματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα: Χρόνος και τελικό ποσό περικοπής των συντάξεων, «αντίμετρα», εργασιακά, ΔΕΗ.

Η τακτική της κυβέρνησης

Αναμφίβολα, οι επόμενες σαράντα οχτώ ώρες ανήκουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου αν τις προηγούμενες μέρες ο σκοπός της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ήταν να κλείσουν όσο πιο πολλά ζητήματα γινόταν στο επίπεδο των κλιμακίων, τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομικών καλείται να κινητοποιήσει τις όποιες συμμαχίες έχει η Ελλάδα μεταξύ των Ευρωπαίων ώστε να μετακινηθεί το ΔΝΤ από τις μέχρι σήμερα θέσεις του. Προφανώς κανείς δεν περιμένει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τη Δευτέρα το βράδυ. Ο στόχος του Τσακαλώτου είναι σαφώς πιο μετριοπαθής. Και έχει δύο σκέλη: Το πρώτο είναι να στείλει το Eurοgroup μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση είναι σε καλό δρόμο ώστε να καθησυχαστεί η αγορά. Το δεύτερο είναι να καταγραφούν συγκλίσεις στα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα.

Η λογική της κυβέρνησης είναι να φτάσει ο Τσακαλώτος τη συζήτηση όσο πιο μακριά μπορεί ώστε η κυβέρνηση να έχει τις τελικές θέσεις των δανειστών, αυτές που δεν πρόκειται να τροποποιήσουν περαιτέρω. Τότε η σκυτάλη θα περάσει στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εντέλει θα αποφασίσει αν το πακέτο είναι αποδεκτό ή θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες.