ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σενάριο των 180 βουλευτών και το άδειασμα στον Σκουρλέτη

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία τέθηκε ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων, έφερε ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια περί ενισχυμένης πλειοψηφίας στην ψήφιση των μέτρων που θα φέρει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, προκάλεσε... αναστάτωση με την τοποθέτησή του, τη Δευτέρα, σχετικά με το πόσο αναγκαίο είναι τα μέτρα που θα φέρει η, υπό διαπραγμάτευση, συμφωνία με τους δανειστές, να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία εντός της Βουλής, δεδομένου ότι θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

«Η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται πάνω στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος. Υπάρχει η ανάγκη να ψηφιστούν (σ.σ. τα όποια μέτρα) από ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε συνέντευξή του στον Real fm, ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως «δεν ξέρω αν θα είναι 180, παραπάνω ή λιγότερο και δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση. Είναι προσωπική μου άποψη. Μιλάω για μια αυξημένη πλειοψηφία».

Η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, επανέφερε το σενάριο της ψήφισης των μέτρων από 180 βουλευτές, που είχε τεθεί στο τραπέζι και στο παρελθόν, με φόντο την προοπτική μιας δύσκολης συμφωνίας, κάτι που είχε κατηγορηματικά διαψευσθεί από κυβερνητικά στελέχη.

Πληροφορίες θέλουν το συγκεκριμένο σενάριο να συζητείται ξανά στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκτιμούν ότι τίθεται ζήτημα σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, από τη στιγμή που η ισχύς των νέων μέτρων που καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση, αφορά την περίοδο μετά τη λήξη της θητείας της.

Επίσημη τοποθέτηση, πριν γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, δεν υπάρχει, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι στη Βουλή θα έρθουν επώδυνα μέτρα. Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι η πλειοψηφία των 153 είναι αρραγής, αποφεύγοντας παράλληλα την συζήτηση που θέτει ακόμη και ζήτημα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που καθυστερήσει περαιτέρω η αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Σκουρλέτη, σημείωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών «δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά», διευκρινίζοντας πως «η αντιπολίτευση θα πρέπει υπερβαίνοντας τον εαυτό της να δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσει».

Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομικός ή θεσμικός να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μεγαλύτερη πλειοψηφία. «Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλή, θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

H στάση της αντιπολίτευσης

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης τοποθέτησης από τον υπουργό Εσωτερικών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως προτίθενται να καταψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης.

«Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή. Τον ενημερώνουμε για να μην αγωνιά ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης. Όλοι συνειδητοποιούν ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνιζε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη να σημειώνει πως η κυβέρνηση «ψάχνει συνενόχους σε αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε», τονίζοντας πως «όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα», ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος ήταν σαφής: «Μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κόλασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ τόνισε πως αφού η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να διαπραγματευθεί, τώρα ας ψηφίσει μόνη της και τα μέτρα. Για την Ένωση Κεντρώων η πρόταση Σκουρλέτη ουσιαστικά επαναφέρει ζήτημα εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης