ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολλές ταχύτητες μπλοκάρουν την... Ευρώπη!

REUTERS/Francois Lenoir

Τα σύννεφα στην ΕΕ δεν είναι σημερινά -σωρεύονται χρόνια τώρα. Στην κυβέρνηση επιχειρούν να εντοπίσουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν και πως θα επηρεάσουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση τους η οικονομική κρίση, το Brexit, τα προγράμματα λιτότητας, το μεταναστευτικό έφεραν στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων. Στις Βερσαλλίες, μάλιστα, πριν λίγες μέρες, οι ηγέτες της Ευρώπης αναζήτησαν το θαυματουργό ελιξίριο της σωτηρίας της ΕΕ. Και υποστηρίζουν ότι βρήκαν το αντίδοτο στον μετασχηματισμό της Ευρώπη των "πολλών ταχυτήτων".

Όπως εκτιμούν στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας -και αυτό θα το δείξει ο χρόνος- οι τέσσερις ηγέτες, Φρ. Ολάντ (Γαλλία), Αν. Μέρκελ (Γερμανία), Μ. Ραχόι (Ισπανία) και Π. Τζεντιλόνι (Ιταλία), έθεσαν τις βάσεις για την μελλοντική διάλυση της ΕΕ. Οι πολλές ταχύτητες, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσουν κάποιες χώρες να εγκαταλείψουν, αρχικά, την Ευρωζώνη και αργότερα οποιαδήποτε δέσμευση. Δεν αντέχουν τον ίδιο ρυθμό οι κοινωνίες και οι οικονομίες και το λάθος των σημερινών ηγετών είναι ότι ξέχασαν (ή ξέγραψαν;...) την πολιτική Ευρώπη προς όφελος της οικονομίας, όπως παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση των Βερσαλλιών αποσκοπούσε και στην εσωτερική πολιτική σκηνή και κυρίως στην ενίσχυση της εικόνας του Φρ. Ολάντ, ως ευρωπαίου ηγέτη, καθώς δεν θέλει να καταγραφεί ως ο Πρόεδρος που άνοιξε το δρόμο για την έλευση της ακροδεξιάς στην Προεδρία (Λε Πεν).

Το πολιτικό μήνυμα των "τεσσάρων" είναι πως η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει ενωμένη (αποθάρρυνση περαιτέρω φυγόκεντρων τάσεων) και με σεβασμό στην ευελιξία σε κράτη - μέλη που επιθυμούν να προχωρήσουν σε εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Πάντα, χωρίς αποκλεισμούς των υπολοίπων κρατών - μελών. Πρόκειται για ευχολόγιο καθώς δύσκολα διατηρείται η ενότητα όταν ακολουθούνται διαφορετικοί δρόμοι, παρατηρεί στέλεχος του Μαξίμου . Η φράση, άλλωστε, του Φρ. Ολάντ «η ενότητα δεν ταυτίζεται με την ομοιομορφία» και ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να επιδεικνύει αλληλεγγύη αλλά και να έχει την ικανότητα ολοκλήρωσης μέσα και από διαφορετικούς ρυθμούς των κρατών - μελών, είναι χαρακτηριστική του πως βλέπουν οι «4» τη νέα πορεία της Ευρώπης -όποιος αντέξει... Την ίδια ώρα η Αν. Μέρκελ χαρακτήριζε την ΕΕ ως «εργαλείο ειρήνης», θυμίζοντας, ουσιαστικά, το λόγο που ιδρύθηκε.

Στις 25 Μαρτίου, εξήντα χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ, θα υπάρξει η Διακήρυξη της Ρώμης που, κακώς, θα επιχειρηθεί να εμφανίσει μια ειδυλλιακή εικόνα –όλα πάνε καλά στην Ευρώπη, ενώ, στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ . Το μεταναστευτικό, οι πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια καθήλωσαν ή απορρύθμισαν το κοινωνικό κράτος (ανάλογα με τη χώρα) με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών. Την Τετάρτη ξεκινούν από την Ολλανδία οι εκλογικές διαδικασίες της Ευρώπης, όπου, δυστυχώς, θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για άνοδο των ακραίων.

Θα οδηγήσουν, όμως, σε αποσύνθεση της Ευρώπης αυτές οι πολιτικές αναταράξεις; Συνήθως η ΕΕ έχει μάθει να ξεπερνά τις κρίσεις ωστόσο για πρώτη φορά βρίσκεται απέναντι σε τόσο ασταθείς ή λαϊκιστικές κυβερνήσεις. Και βέβαια, μεγάλη αντιπαράθεση γίνεται όσον αφορά την στάση που θα υιοθετήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος στη γηραιά ήπειρο -και αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται για πρώτη φορά με τέτοια ένταση. Η συζήτηση για μια Ευρώπη διαφορετικών βαθμών ολοκλήρωσης εμφανίζεται ενδιαφέρουσα. Το ερώτημα, ωστόσο, που θέτουν αναλυτές είναι αν θα υπάρχει ΕΕ όταν θα ολοκληρωθεί συζήτηση! Κι' αυτό γιατί όπως σημειώνουν μπορεί να εμφανίζεται η Ελλάδα ως η πιο επικίνδυνη χώρα για αποχώρηση ωστόσο επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για την Γαλλία και την Ιταλία.

Δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν τεράστια χρέη και οι κυβερνήσεις τους δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης