Το Μαξίμου ποντάρει στη Μέρκελ και ελπίζει με τον Σουλτς - Ο ρόλος Τραμπ
Είναι εφικτή μια συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου; Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως "ναι", ενώ θεωρεί ότι μπορεί "να έχουμε τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος", όπως τόνισε και ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
Η πρόοδος, όμως, που συντελέστηκε στις εδώ διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, και ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, δεν συνάδει με τόση αισιοδοξία. Όλες οι πλευρές αναχώρησαν από το Hilton με διαφορετικά συμπεράσματα! Και αν η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν και το ESM είχαν κάποια κοινά σημεία, το ΔΝΤ ήταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση -ουσιαστικά υποστήριζε ότι το χάσμα είναι μεγάλο και η πρόοδος ελάχιστη -"παραμένουν διαφορές σε σημαντικά ζητήματα", είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Προς τι τότε η αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών με τόσα θέματα ανοιχτά;
Η μέχρι σήμερα πρακτική, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΔΝΤ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι, πράγματι, θα έχουμε συνολική συμφωνία τον Απρίλιο προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -στις 27 Απριλίου συνεδριάζει η ΕΚΤ.
Αξιωματούχος, πάντως, της Κομισιόν έλεγε στο CNN Greece ότι "από τι στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να δώσει μείωση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων η υπογραφή του SLA (Staff level Agreement) δεν θα αργήσει. Και, φυσικά", μας είπε, "διεκδικεί κοινωνικές παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις προκειμένου και τα μέτρα να περάσουν και να μπορεί να πει ότι μέσα σε μνημόνιο αυτός εφαρμόζει κοινωνική πολιτική υπέρ των πιο φτωχών στρωμάτων".
Σε τι ελπίζουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση; Μόνο σε πολιτικές διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα το Μαξίμου ποντάρει και στην Α. Μέρκελ και στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, στον Μ. Σουλτς! Δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά, υποστηρίζουν ψύχραιμες φωνές.
Αν υπάρξει αλλαγή στη Γερμανία θα γίνει τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε η Ελλάδα χρειάζεται αρκετά δισ. ευρώ για να αποπληρώσει δάνεια προκειμένου να μην χρεοκοπήσει και επίσημα! Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της χώρας: και σήμερα και μετά τις εκλογές. Και κυρίως είναι αυτή που μπορεί να επηρεάσει τη στάση του ΔΝΤ που αποτελεί μόνιμο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Βέβαια, η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για όλο και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα βολεύει και την Γερμανία...
Η τελική λύση, όποια και αν είναι αυτή, θα προκύψει από τη "συνεργασία" Γερμανίας - ΔΝΤ. "Συνεργασία" που δεν εξαρτάται μόνο από τα μνημόνια της Ελλάδας αλλά, κυρίως, από την συνολική στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη. Και, ίσως το Ταμείο πετάει την μπάλα έξω περιμένοντας την τελική απόφαση, ως προς την Ευρώπη, του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ως τότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε...