Κοντονής: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μας γλιτώσουν από τα κοράκια
Για «πολυετές και παγιωμένο πρόβλημα καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που «άφησαν μια προβληματική κατάσταση να κακοφορμίσει».
Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αφορά στο σύνολο των δικών, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει «ειδικό καθεστώς» στο οποίο να ενταχθούν οι «μεγάλες δίκες» που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον (ώστε να εκδικάζονται γρηγορότερα), καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες ισονομίας.
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Κοντονής είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης, ενώ ειδικά για τις «μεγάλες δίκες» ανέφερε ότι από μόνες τους έχουν αυξημένα προβλήματα διαχείρισης -πολλοί οι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί-, προσθέτοντας πως «αυτό που μπορεί να γίνει είναι να δημιουργηθεί η υλικοτεχνική βάση, ώστε αυτές οι δίκες να προχωρούν απρόσκοπτα».
Ο κ. Κοντονής, παραδέχθηκε ότι το αίσθημα των πολιτών περί ανισότιμης αντιμετώπισής τους από τη Δικαιοσύνη «δεν είναι αβάσιμο και αυθαίρετο», καθώς πέραν των μεγάλων καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων «έχουμε προφανώς και περιπτώσεις όπου ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν αποδίδεται δίκαιο».
Ως προς το δεύτερο είπε ότι αυτό μπορεί να αφορά υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, αλλά σχετίζεται και με τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές δυνάμεις τοποθετούνται απέναντι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Έφερε ως παράδειγμα τη στάση της ΝΔ, λέγοντας πως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η απόφαση του ΣτΕ ως προς τα κανάλια ήταν η επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά όταν η Δικαιοσύνη ζητά περισσότερο έλεγχο «για την προστασία του περιβάλλοντος, ή των αρχαιολογικών χώρων ή τήρηση της νομιμότητας όπως στην επένδυση στην Ζάκυνθο, τότε η Δεξιά βάλλει κατά της Δικαιοσύνης διότι δεν εναρμονίζεται με τα συμφέροντα του οικονομικού κατεστημένου».
Υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές απ' όλους και θα εφαρμόζονται απολύτως, είτε συμφωνούμε με το διατακτικό τους, είτε όχι.
Ως προς τον ποινικό κώδικα και τους ποινικούς νόμους στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε ως μείζον πρόβλημα τις υψηλές προβλεπόμενες ποινές για όλα τα αδικήματα, σε βαθμό που «ξεπερνούν όχι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά ορισμένες φορές εκφεύγουν της κοινής λογικής». Προσέθεσε ότι γι' αυτόν τον λόγο είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ η ορισθείσα από τον Νίκο Παρασκευόπουλο επιτροπή τελειώνει το έργο της εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε επίσης ότι έρχεται άμεσα το νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την προστασία πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «επιβάλλει την εξυγίανση και την διαφάνεια μιας διαδικασίας που από μόνη της έχει μια αρνητική φόρτιση». «Η πρώτη κατοικία εξαιρείται με νόμο μέχρι το τέλος του 2017. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μας γλιτώσουν από τα κοράκια», συμπλήρωσε.
Ανέφερε επίσης ότι με το νομοσχέδιο θα υπάρχει και διαφάνεια και ισχυρή πιθανότητα επίτευξης μεγαλύτερου εκπλειστηριάσματος, το οποίο «θα είναι μια ανακούφιση για τον άνθρωπο που οφείλει, και με τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης χάνει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο».
Ο κ. Κοντονής εξέφρασε τον προβληματισμό του για την δράση «διαφόρων πολιτικών χώρων» που «προβαίνουν σε ενέργειες απαράδεκτες, βιαιότητες κα προπηλακισμούς κατά των συμβολαιογράφων, ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουμε ότι για να γίνει ένας πλειστηριασμός έχει μεσολαβήσει η εκδίκαση δικαστικής απόφασης και πολλές φορές πολυετής αντιδικία».
Ερωτηθείς για τη δικαστική ασυλία τραπεζικών στελεχών που συναινούν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι μετά το κλείσιμο ανοιχτών ζητημάτων κατά τις διαπραγματεύσεις, προωθείται νομοσχέδιο στη Βουλή, τασσόμενος υπέρ της ασυλίας αυτών των στελεχών, με ταυτόχρονη θέσπιση όλων των ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να μην υπάρχουν αυθαίρετες ή καταχρηστικές συμπεριφορές από τα στελέχη αυτά.
Σε ό,τι αφορά τον νόμο για την «ταυτότητα φύλου», είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση με δεδομένη τη θέληση της Πολιτείας να προστατεύσει πολίτες από προσβλητικές συμπεριφορές, επιλύοντας το ζήτημα με ρύθμιση νόμου σαφή, εμπεριστατωμένη και χωρίς να δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα.
Τέλος, ερωτηθείς αν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή επανάληψης των τραμπουκισμών που εκδηλώθηκαν κατά μαρτύρων και θυμάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο νομικό οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς και οι διωκτικές αρχές για τις ανοίκειες και απαράδεκτες συμπεριφορές κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, καταλήγοντας «όσοι επιχειρήσουν να παραβούν τις συγκεκριμένες διατάξεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο και τις συνέπειες των πράξεών τους».