«Ναι» στην Προανακριτική για τον Παπαντωνίου λέει η αντιπολίτευση
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό βάζει αιφνιδιαστική πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου.
Με πρώτο υπογράφοντα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την υπογραφή του Πάνου Καμμένου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ζητούν να ελεγχθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εγκλήματα της απιστίας περί την υπηρεσία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που θεωρείται διαρκές έγκλημα και δεν παραγράφεται.
Στους διαδρόμους της Βουλής βουλευτές της αντιπολίτευσης μιλούν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης απο τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που φέρνει μείωση αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη λένε "ναι", εκτιμώντας πως με την συγκεκριμένη ενέργεια η κυβέρνηση επιχειρεί -σε συνέχεια των δηλώσεων Φίλη περί βρώμικου ΠΑΣΟΚ- να στιγματίσει το κόμμα.
«Ναι» στην συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής λένε ΝΔ, ΚΚΕ, το Ποτάμι με ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο twitter, αλλά και η Ένωση Κεντρώων. «Λέμε ναι στην πρόταση σας για τα εξοπλιστικά, για όποια έτη θέλετε, δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν», είπε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Στην πρόταση της πλειοψηφίας αναφέρεται ότι από τις ποινικές δικογραφίες που έχουν αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορούν όλες τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ο Γιάννος Παπαντωνίου θα ελεγχθεί για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας:
- Την προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard
- Την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache
- Την προμήθεια 6 φρεγάτων τύπου «S», και,
- Την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90.
Όπως επισημαίνεται, θα ελεγχθεί για απιστία κατά του Δημοσίου για ποσά άνω των 150.000 ευρώ καθώς και για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Σημειώνεται ακόμη, ότι «το όνομα του πρώην Υπουργού Ι. Παπαντωνίου αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο όνομα της συζύγου του) και ο ίδιος ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμενων ετών».
Η πρόταση σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας και θα εισαχθεί εντός 15 ημερών για συζήτηση και ψήφιση για την συγκρότησή της. Η πρόταση για να συγκροτηθεί η προκαταρτική επιτροπή απαιτείται να ψηφιστεί μετά από μυστική ψηφοφορία από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών(151) .
Η προανακριτική επιτροπή έχει όλες στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και στο τέλος των εργασιών της θα πρέπει να παραδώσει αιτιολογημένο το πόρισμά της με το σχετικό αποδεικτικό υλικό και με σαφείς προτάσεις για την άσκηση δίωξης.