Γ.Κατρούγκαλος: Πλησιάζουμε σε συμφωνία
«Το γεγονός ότι οι θεσμοί παρέμειναν στην Αθήνα σημαίνει ότι η συμφωνία είναι κοντά», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το ζητούμενο πλέον είναι να «ισορροπήσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό του 2018, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί [...] ωστόσο φαίνεται ότι το ΔΝΤ υποχωρεί από τους παραλογισμούς του παρελθόντος».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τη διαπραγμάτευση οφέλη για τους ασθενέστερους. «Η αντίρρηση που είχε εκδηλωθεί (από τους δανειστές) δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βάσιμη. Την υπεραπόδοση την είχαμε και μπορούσαμε να τη διαθέσουμε όπου κρίναμε εμείς. Θέλουμε να διαχειριστούμε τα βάρη πιο δίκαια και τώρα που έρχεται η ανάπτυξη επίσης να είναι κοινωνικά δίκαιη» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το έκτακτο επίδομα.
«Τα μνημόνια είχαν στην καρδιά τους λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, δεν λέμε ότι μια χώρα πρέπει να ζει με ελλείμματα, αλλά έφτασε η ώρα και η Ευρώπη να αμφισβητεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι η μόνη λύση. Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη, γιατί μετατοπίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες από τη λιτότητα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος
Αναφερθείς στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σημείωσε πως «αν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αυτό θα αποτυπωθεί στο Eurogroup και θα ακολουθήσει η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ [...] να τελειώσει η αβεβαιότητα γιατί είναι αρνητική για την οικονομία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ακόμη τόνισε πως «το μνημόνιο είναι συνταγή νεοφιλελευθερισμού, αλλά πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο, χρειάζεται να φτάσουμε σε τέτοια ισορροπία και να μην υπάρξουν άλλες θυσίες από τους ασθενέστερους».
«Θα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατό άλλα προς το συμφέρον της χώρας και του λαού μας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει «ότι τώρα εκλογές σημαίνει άτακτη χρεοκοπία της χώρας, αφού δεν θα εφαρμοζόταν το πρόγραμμα και οι εταίροι δεν θα προχωρούσαν στη σύναψη νέου προγράμματος εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το διαρκές αίτημα για εκλογές δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και προφανώς χρησιμοποιείται για εσωτερικές ισορροπίες. Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την πορεία του Φιγιόν -με τον οποίο είχε σπεύσει να ταυτιστεί, όταν εξελέγη- και οι δύο αυτοπροβάλλονταν ως βέβαιοι νικητές, τώρα ο Γάλλος είναι χαμένος μένει να δούμε τι θα γίνει με τον κ. Μητσοτάκη».
Τόνισε πως οι ροές μεταναστών-προσφύγων από την Τουρκία «έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ (από τους 100 που έρχονταν ημερησίως, έρχονται περίπου οι μισοί), ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σταθερή στη θέση "δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας"».
Για την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, υποστήριξε ότι το σενάριο αυτό διακινείται από ακραίους κύκλους και θα δημιουργήσει πολίτες και χώρες δεύτερης κατηγορίας.
«Το απορρίπτουμε ως σενάριο που αναπόφευκτα οδηγεί σε κατάρρευση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και επικαλέστηκε τη φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για Ευρώπη πολλών δυνατοτήτων, δηλαδή: «Να μπορούμε να έχουμε επιλογές, αλλά χωρίς αποκλεισμούς και με κριτήριο την πολιτική απόφαση».