Στην επιχείρηση «η Μέρκελ να βάλει το χέρι της» ελπίζει ο Τσίπρας…
Επιχείρηση Μέρκελ βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση. Για μία ακόμα φορά, όταν βρίσκεται στα δύσκολα, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τη γερμανίδα καγκελάριο να παρέμβει πολιτικά ώστε να ξεμπλοκαριστεί η διαπραγμάτευση.
Η χημεία Μέρκελ - Τσίπρα
Η σχέση Μέρκελ-Τσίπρα αποτελεί, ίσως, μια από τις πιο παράξενες πολιτικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ξεκινώντας από εκείνο το περίφημο «Μαντάμ Μέρκελ» του 2012, εξελίχθηκε σε μια ιδιότυπη σχέση πολιτικής «συμπάθειας» -όσο συμπάθεια μπορεί να υπάρξει σε αυτό το επίπεδο άσκησης πολιτικής... «Υπάρχει χημεία μεταξύ τους», λέει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Μαξίμου που έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς όλη την ταραχώδη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός από την καγκελάριο; Να ασκήσει την επιρροή της ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία του ΔΝΤ και να καταστεί η συμφωνία πολιτικά διαχειρίσιμη από ελληνικής πλευράς. Τι σημαίνει πολιτικά διαχερίσιμη; Να συμπεριληφθούν στο τελικό πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων ελαφρύνσεις που να αφορούν την κοινωνική πλειονότητα και όχι μόνο τις επιχειρήσεις. Από τον πρωθυπουργό βασικό τέτοιο μέτρο θεωρείται η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, για να γίνει δεκτό το αίτημά της, είναι:
Πρώτον, η μεγάλη παραχώρηση που έγινε με την αποδοχή της προνομοθέτησης των νέων μέτρων.
Δεύτερον, η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ελληνική κοινωνία σήμερα, μετά από 7 χρόνια δρακόντειας λιτότητας και απώλειας του 25% του ΑΕΠ της χώρας.
Η επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ θα επιχειρηθεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε στο περιθώριο της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες –πράγμα που είναι και το πιθανότερο. Πώς θα αντιδράσει η κ. Μέρκελ; Επισήμως, θα παραπέμψει στους θεσμούς –ας μην έχουμε αμφιβολία. Ανεπισήμως, όμως, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αν, βέβαια, το θελήσει... Άλλωστε, πρόσφατη είναι η διαρροή ότι έδωσε οδηγία στον Β. Σόιμπλε να διασφαλίσει ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα θα μπει στο QE (ποσοτική χαλάρωση).
Καμπανάκι για την οικονομία
Αν, πάντως, δεν βάλει η... Μέρκελ το χέρι της, τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση. Επισήμως, το Μαξίμου δεν ανησυχεί από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι το 2016 έκλεισε με οριακή ύφεση 0,05%. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει νέα αναθεώρηση των στοιχείων που μπορεί να «βγάλει» τελικά θετικό πρόσημο για το 2016.
Το πραγματικό πρόβλημα όμως για το οικονομικό επιτελείο είναι η τρέχουσα εικόνα της πραγματικής οικονομίας. «Δεν κουνιέται φύλλο», λέει με χαρακτηριστικό τρόπο κυβερνητικός παράγοντας. Οι πάντες τελούν ένα αναμονή της αξιολόγησης με αποτέλεσμα να μην προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια και οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές κινούνται πολύ πιο προσεκτικά υπό το φόβο του τι μέλλει γενέσθαι. Η επιδείνωση της οικονομίας εκ των πραγμάτων, αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Κατά συνέπεια, η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να τραβήξει πέρα από το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Το έχουν καταλάβει όλοι της κυβέρνησης αυτό;...