ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σενάριο που φοβάται η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση

Το σενάριο που φοβάται η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση
EUROKINISSI

Αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες βλέποντας το ΔΝΤ να επιμένει στις αξιώσεις του και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να τηρούν μία αμήχανη στάση που ταιριάζει περισσότερο σε παρατηρητή.

Μάλιστα όπως τονίστηκε από μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπάρχουν ενδείξεις πως Γερμανία και Ολλανδία έχουν θέσει βέτο ζητώντας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να προβάλει το σύνολο των αιτημάτων του προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ μπήκε στο στόχαστρο του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την εισηγητική του παρέμβαση όταν μίλησε για αμετανόητους που έχουν την βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, και για όσους επιμένουν στο δικό τους βιολί παρόλο που η πραγματικότητα έχει κάνει τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τις σχετικές αναφορές έχοντας ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο για την στάση που τηρεί το ΔΝΤ όλες τις ημέρες της διαπραγμάτευσης καθώς και για τις απειλές που εκτοξεύθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στο Χίλτον περί αποχώρησης από τις διαβουλεύσεις και αναχώρησης από την Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά η τρόικα παρέμεινε στην διαπραγμάτευση καθώς καμία πλευρά δεν φάνηκε διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος ενός ναυαγίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές συμπεριφέρονται ωσάν να μην προηγήθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και τονίζουν πως η παραμονή τους στην Αθήνα συνεισέφερε ελάχιστα στην προσέγγιση των δύο πλευρών.

Ως εκ τούτου πηγές από το Μαξίμου δεν δίνουν πλέον αυξημένες πιθανότητες στην προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Μαρτίου και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι προσδοκίες τους στρέφονται τώρα στο επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στην Μάλτα.

Επισήμως κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο στόχος του να έχει ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement μέχρι το Eurogroup εξακολουθεί να παραμένει εφικτός, αν και αποφεύγουν πλέον να μιλούν με την ίδια βεβαιότητα που μιλούσαν τις ημέρες αμέσως μετά το Eurogroup.