ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή προς βουλευτές που χρωστούν: Έχετε ένα μήνα διορία

Βουλή προς βουλευτές που χρωστούν: Έχετε ένα μήνα διορία
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Ένα μήνα προθεσμία στους ασυνεπείς πρώην βουλευτές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δίνει η Βουλή με τον Νίκο Βούτση να προειδοποιεί ότι εάν και αυτή τη φορά αδιαφορήσουν θα γίνει καταλογισμός μέσω ΔΟΥ.

Μετά το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για τα δάνεια που έλαβαν νυν και πρώην βουλευτές, ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 25 πρώην βουλευτές, οι οποίοι είτε από προφανή αδυναμία είτε από αντίληψη δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η Βουλή βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους και αν κι οι όποιες προσπάθειες δεν καρποφορήσουν, θα γίνει καταλογισμός μέσω ΔΟΥ. Το σύνολο του ποσού που οφείλουν οι 25 πρώην βουλευτές ανέρχεται σε 180.000 και δεν αφορά τραπεζικά δάνεια ή δάνεια από το κράτος, αλλά δανειοδότηση μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης των Βουλευτών για τον οποίο κάθε μήνα υποχρεωτικώς γίνεται παρακράτηση στη βουλευτική αποζημίωση.

Ο Νίκος Βούτσης μίλησε για άδικες αιτιάσεις με αφορμή το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να χαϊδεύουμε με λάθος συμψηφισμούς τα απολιτίκ και αντικοινοβουλευτικά ένστικτα». Επανέλαβε ότι σήμερα ένας βουλευτής μπορεί να ζητήσει δάνειο έως 10.000- 15.000 ευρώ. Για τους νυν βουλευτές υπάρχει παρακράτηση κάθε μήνα 300-400 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση. Εάν γίνουν εκλογές περνούν στο καθεστώς των πρώην βουλευτών, οι οποίοι επίσης σε μηνιαία βάση κάνουν ρύθμιση και αποπληρώνουν.

Το σύνολο πάντως, το δανείων, εν ενεργεία και πρώην βουλευτών ανέρχεται σε 700.000 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να «εξυπηρετείται τακτικότατα».

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο την οικονομική ενίσχυση της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) για το 2016 με το ποσό των 25.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ