ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαπραγμάτευση προσέκρουσε στον ύφαλο του Hilton

Eurokinissi/φώτο αρχείου

Η συμφωνία του τελευταίου Eurogroup (20 Φεβρουαρίου) φαίνεται ότι καταρρέει. Οι εδώ συναντήσεις με τους θεσμούς αποδεικνύονται άκαρπες και, σύμφωνα με αξιωματούχο που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις,"χάνουμε όλοι το χρόνο μας. Άδικος κόπος -μας δουλεύουν.Ήρθαν με στόχο τις καθυστερήσεις, κυρίως το ΔΝΤ".

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM-, που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, παρακολουθούν αμήχανα τις συνεδριάσεις μάλλον περιμένοντας να τελειώσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους...

Το ΔΝΤ, που πρόσφατα κατάγραψε άλλη μια... επιτυχία στις εκτιμήσεις του (προέβλεπε για την Ελλάδα ύφεση 0,5% για το 2017 και πριν λίγες μέρες άλλαξε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,0% -τριάμισι μονάδες διαφορά στις εκτιμήσεις του!), θέτει συνεχώς εμπόδια. Σήμερα, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, αμφισβήτησε ακόμα και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, τις "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές". Μια παρελκυστική τακτική από το ΔΝΤ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία και χωρίς συμφωνία τη διαπραγμάτευση. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την αναχώρησή των θεσμών, την Τρίτη, δεν επαρκεί, πλέον, για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Stuff Level Agreement).

Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση δύσκολα θα προλάβει το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ωστόσο, αύριο, Δευτέρα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα γίνει προσπάθεια μήπως και καθοριστεί μια «βάση» της διαπραγμάτευσης. Πιο συγκεκριμένα:

- Να καθοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Είναι 2%, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ ή χαμηλότερο;

- Πόσοι Έλληνες καλύπτονται με το σημερινό αφορολόγητο;

- Η συμμετοχή του κράτους στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι στο ύψος του 12%, που υποστηρίζει το ΔΝΤ ή κάτω από 9%, όπως λέει η ελληνική πλευρά;

Μπορεί να υπάρξει σύγκλιση μέσα σε δυο μέρες;

Δύσκολα. Άρα στο Euro Working Group της Τετάρτης αναμένεται να καταγραφεί άλλο ένα αδιέξοδο. Η τακτική, όμως, των καθυστερήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ, κινδυνεύει να ακυρώσει όλο το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης: κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης - συμφωνία στο Eurogroup - χρηματική βοήθεια για αποπληρωμή δόσεων (7,4 δισ. ευρώ μόνο τον Ιούλιο) - ανακοίνωση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (θα εφαρμοστούν με το τέλος του προγράμματος, το Σεπτέμβριο του 2018) - ποσοτική χαλάρωση (QE) - έξοδος στις αγορές. Αν αυτή η αλληλουχία διαταραχθεί η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, γεγονός που θα διαταράξει τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία).

Θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος;

Πιθανόν. Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται μήπως οδηγηθούμε σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις μέχρι και τις γερμανικές εκλογές (Σεπτέμβριος). Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εκτιμούν, ότι οι δανειστές θα δίνουν στην Ελλάδα τα χρήματα για να πληρώνει τις δόσεις -θα τα βγάζουν, δηλαδή, από την αριστερή τσέπη για να τα βάζουν στη συνέχεια στη δεξιά τους τσέπη! Αυτό μπορεί να αποτρέπει τη χρεοκοπία, όμως εμποδίζει την Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και άρα να βγει στις αγορές. Ουσιαστικά την κρατούν καθηλωμένη, χωρίς καμιά ανάπτυξη -μια χώρα που θα "σέρνεται", έρμαιο των όποιων πολιτικών παιχνιδιών θέλουν να στήσουν οι μεγάλοι της Ευρώπης.

Σύμφωνα, πάντως, με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στο CNN Greece, το βασικό, όμως, πρόβλημα που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επεξεργαστούν -κατά μόνας ή συλλογικά- είναι πού αποσκοπεί αυτή η τακτική του ΔΝΤ και η εμφανής αφωνία των ευρωπαίων.

α. Να ρίξουν την κυβέρνηση; Προκειμένου η επόμενη να υπογράψει όλα τα μέτρα;

β. Να εξευτελίσουν τελείως την Αριστερά;

γ. Όλα τα παραπάνω;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης