ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη για συμφωνία χωρίς plan b δίνει η κυβέρνηση

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Δεν έχει plan b η κυβέρνηση για την περίπτωση μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας θεωρώντας την προδιαγεγραμμένη.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, εξηγώντας ότι η μάχη που δίνεται αυτήν την στιγμή σχετίζεται περισσότερο με τον χρόνο, δεδομένου ότι η τεχνική εξειδίκευση των μέτρων που τα δύο μέρη καλούνται να αποφασίσουν απαιτεί επίπονες διαβουλεύσεις.

Η κυβέρνηση αποφεύγει τις λεπτομέρειες επί των τεχνικών στοιχείων της διαπραγμάτευσης, ωστόσο επιμένει ότι αυτή γίνεται πάνω στην απόφαση του Eurogroup για λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ και αντισταθμιστικών μέτρων που θα επιφέρουν την λεγόμενη δημοσιονομική ισορροπία.

Την ίδια ώρα, πάντως, ευρωπαϊκές πηγές εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι ίσως η ελληνική κυβέρνηση να μην κατανόησε καλά τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες όταν οι θεσμοί θα φύγουν από την Αθήνα, επομένως όλοι θα γνωρίζουν εάν θα έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία και εάν θα ακολουθήσει η σύνταξη του Staff Level Agreement.

Χθες η κυβέρνηση δεν απέκλεισε την πιθανότητα τμήμα των προαπαιτούμενων να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Αυτό δεν είναι κάτι που ήδη έχει αποφασιστεί και θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις. Η γενική γραμμή ωστόσο κινείται πάνω σε αυτό που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, ότι δηλαδή η συμφωνία πρέπει να κλείσει συνολικά, ως ένα πακέτο, άρα δύσκολο να νομοθετηθούν μέτρα πριν από την λήψη απόφασης για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το τμήμα αυτό της διαπραγμάτευσης θεωρείται αναπόσπαστο για το Μέγαρο Μαξίμου αν και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάτι άλλο» υπαινισσόμενος πως εάν στην πορεία αλλάξουν τα δεδομένα ενδεχομένως η διαπραγμάτευση να σπάσει στα δύο.

Δηλαδή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, νομοθέτηση μέτρων και μετά συζήτηση και λήψη απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα και τα πρωτογενή μετά το 2018. Κάτι που οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση η οποία θέλει συμφωνία-πακέτο για να δρομολογήσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Γνωρίζει, δε, ότι όσο πιο πίσω πάει η απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τον καθορισμό τους τόσο πιο καθυστερημένα θα μπει η χώρα στο QE. Άρα; Θα αργήσει κι άλλο η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης