ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Τα μέτρα δεν πρόκειται να νομοθετηθούν εάν δεν υπάρξει η τελική συμφωνία», αναφέρουν στο CNN Greece αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας τη γραμμή της κυβέρνησης πως τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο συνολικό πακέτο.

Αυτή τη γραμμή πέρασε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, λέγοντας πως «δεν έχω τίποτα εάν δεν συμφωνήσουμε σε όλα».

Ο Τσακαλώτος αναφερόταν κυρίως στη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα ανεξαρτήτως του εάν στο μεταξύ οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έχουν καταλήξει στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διέψευσε χθες όσα υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία μετά την εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, ότι δηλαδή ο Τσακαλώτος άδειασε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι δεν ξέρει πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση.

«Οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίες Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που της διαδίδουν», σχολίασε μέσω Twitter ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας ουσιαστικά στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι καθοριστικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης παραμένουν το ύψος των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ, δηλαδή εάν θα είναι στο 2% ή λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ και επιπλέον τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση για να πετύχει την επιδιωκόμενη δημοσιονομική ισορροπία.

Δηλαδή το «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης, ένα ευρώ ελάφρυνσης». Το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αυτό, όμως, με βάση το «μείγμα πολιτικής» που έχει ζητήσει το ΔΝΤ κι έχει αποδεχτεί με βαριά καρδιά το Μαξίμου, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να συμβεί εφόσον μειωθούν το αφορολόγητο και οι συντάξεις.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ο λόγος που το Ταμείο εμφανίζεται να συμφωνεί με την ελληνική απαίτηση να ψηφιστούν ταυτόχρονα και αντίμετρα, συνδέεται με τη βεβαιότητά του ότι αφορολόγητο και περικοπές στις συνταξιοδοτικές δαπάνες θα καλύψουν τους στόχους των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.