ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελπίζει σε συμφωνία τον Μάρτιο ο Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου προσδοκά η κυβέρνηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρει στη Βουλή πως στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχουν κλείσει τα μέτρα και τα αντίμετρα, ώστε να αποσαφηνιστούν στη συνέχεια τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει το SLA και εκεί θα πιστοποιηθεί ότι υπάρχει προσωρινή συμφωνία, γιατί τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα», είπε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, λέγοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν πως βασικός λόγος δεν είναι άλλος από τη διαφωνία Γερμανίας –ΔΝΤ.

«Το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό, το έχω πει πολλές φορές», τόνισε και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο αναζητούνται αντίμετρα. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε από που προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα και ξεκαθάρισε ότι «εάν είμαστε εκτός στόχων, πρέπει να πάρουμε μέτρα», όπως ισχύει για κάθε χώρα. επέμεινε στα περί ουδέτερα δημοσιονομικών μέτρων, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ ζητούσε 2% καθαρά μέτρα, αλλά όπως είπαν οι Μοσκοβισί και Νταϊσελμπλουμ μίλησαν για το τέλος της λιτότητας.

Ο υπουργός είπε πως δεν είναι αντισυνταγματικό να κάνει η κυβέρνηση προνομοθέτηση μέτρων, αλλά η υπό αίρεση νομοθέτηση είναι αντισυνταγματική. Πάντως παραδέχτηκε πως η προνομοθέτηση μέτρων «είναι κάτι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης».

«Κερδίσαμε ότι δεν παίρνουμε μόνον κακά μέτρα 2% του ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για τα αντίμετρα», είπε ο υπουργός προσθέτοντας πως ua υπάρχει φαντασία στα αντίμετρα. «Ενδεικτικά θα μπορεί να μειωθεί στους συνταξιούχους το ποσοστό που πληρώνουν για τα φάρμακα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τέλος, ο κ. Τσακαλωτος αναγνώρισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το QE, καθώς αυτό το αποφασίζει.

Εξωπραγματικές χαρακτήρισε από την πλευρά του τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης λέγοντας ότι η Κομισιόν, ο ESM και η ΕΚΤ δεν βλέπουν δημοσιονομικό κενό για το 2018.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα «θετικά» αντισταθμιστικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν το 2019 ανεξαρτήτως του εάν επιτευχθεί ή όχι ο δημοσιονομικός στόχος.

«Μια κατηγορία νοικοκυριών θα επιβαρυνθεί περισσότερο, ενώ μια κατηγορία νοικοκυριών θα ωφεληθεί περισσότερο από τα θετικά μέτρα», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

«Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι και αυτό θέμα διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο υπουργός λέγοντας πως η Γερμανία θέλει να διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια.

«Η δημιουργική ασάφεια παραμένει», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας που χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση των προθύμων». Επεσήμανε ότι είναι καταστροφικό για τη χώρα το σύρσιμο της αξιολόγησης και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευθεί για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα θα νομοθετηθούν τα επεκτατικά και τα περιοριστικά μέτρα και ταυτοχρόνως θα εφαρμόζονται, ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, διαψεύδοντας ότι ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν η χώρα «πιάσει» τους στόχους. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι «τα θετικά επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν κατ' αναλογίαν ακόμη και σε περίπτωση απόκλισης. Π.χ. αν το φθινόπωρο 2018 έχουμε στόχο 3,5% πλεόνασμα και πιάνουμε 3%, θα εφαρμοστούν 1,5% θετικά μέτρα».

Σημείωσε πάντως, ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η ενδιάμεση συμφωνία, και πάλι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα στην περίπτωση που είχαμε απόκλιση από τους στόχους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης