Χουλιαράκης: Καλύτερα μια καλή συμφωνία σήμερα, παρά καλύτερη αύριο
Το βάρος της συμφωνίας πέφτει πια στην πλευρά των δανειστών σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος σε συνέντευξή του επισημαίνει πως πλέον πρέπει να κάνουν όσα απαιτούνται για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας και να περιληφθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο αναπληρωτής υπουργός επιμένει πως η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να κλείσει την συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα και τονίζει πως «μια καλή συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από μια καλύτερη αύριο».
«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας λοιπόν δεν είναι μόνο αναγκαία για την προστασία της οικονομίας από τους κινδύνους της αβεβαιότητας, αλλά και πολύτιμο εργαλείο πίεσης της χώρας προς τους πιστωτές της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που ο εκλογικός κύκλος των χωρών αυτών (Γερμανία – Ολλανδία) λειτουργεί εις βάρος μας. Και για τον λόγο αυτόν, μια καλή συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από μια καλύτερη αύριο», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχεται πως ο μηχανισμός δημοσιονομικών μέτρων και αντισταθμιστικών παρεμβάσεων που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενέχει τον κίνδυνο τα βάρη να είναι περισσότερα από τις ελαφρύνσεις, αποκλείοντας έτσι από τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου πως για κάθε ένα ευρώ σε μέτρα θα υπάρξουν ισοδύναμα αντίμετρα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων», αναφέρει και επισημαίνει πως μέριμνα της κυβέρνησης είναι «να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης».
Η επίτευξη ή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα είναι το κλειδί για την ύπαρξη ελαφρύνσεων ή μη, όμως ο κ. Χουλιαράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών θα επιτευχθούν με ασφάλεια και η δημοσιονομική πολιτική συνολικά δεν θα είναι περιοριστική», αναφέρει και καταλήγει:
«Έχουμε την πεποίθηση πως η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης... αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας».