ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για τις μειώσεις στις συντάξεις

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τις κυβερνητικές αποχρώσεις στην συμφωνία της προηγούμενης Δευτέρας που θα σχηματοποιηθεί μόνο όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και θα ξεκινήσει η τεχνική διαπραγμάτευση θα περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την «Ώρα του πρωθυπουργού» για να απαντήσει για τις αποφάσεις του Eurogroup σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, κάτι που έκανε χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή μία τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, περισσότερο για να φρενάρει τις «κακές γλώσσες» που τον ήθελαν να σωπαίνει, γιατί, όπως έλεγαν, διαφωνεί με το Μαξίμου.

Ο Τσακαλώτος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την συμφωνία του Eurogroup ακριβώς γιατί και ο ίδιος δεν έχει αυτήν την στιγμή στο μυαλό του την συνολική εικόνα για την τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις. Ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει το τοπίο ούτε καν την Τρίτη-ημέρα επιστροφής των τροϊκανών- οπότε και θα μιλήσει στην Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για το Eurogroup κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Κύκλοι του Μαξίμου με αφορμή τον θόρυβο που σηκώθηκε γύρω από την...τριήμερη εξαφάνιση (από τις τηλεοράσεις) του υπουργού Οικονομικών επισημαίνουν ότι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν απόλυτη ταύτιση ως προς την γραμμή που ακολουθείται στην διαπραγμάτευση.

Κι αυτή η γραμμή θέλει την κυβέρνηση να επιδιώκει από την ερχόμενη εβδομάδα να περάσει στις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια τέτοια αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Άρα, όπως εξηγούν κύκλοι που κινούνται κοντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί πιθανές αξιώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ για φορολοελαφρύνσεις στους πλούσιους κάτι που θα σήμαινε ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πιο φτωχοί και οικονομικά αδύναμοι.

«Η αρθρογραφία Τόμσεν και ΔΝΤ έχει ξεπεραστεί από τις αποφάσεις του Eurogroup που δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει σε συνεννόηση με τους θεσμούς πώς θα διαχειριστεί τα έσοδα από την μείωση του αφορολόγητου». Ως εκ τούτου κύκλοι της αντιπροεδρίας επισημαίνουν πως εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε αυτήν την συνταγή αυτό θα σήμαινε παραβίαση της συμφωνίας, κάτι που δεν αποκλείει την αντιπαράθεση κυβέρνησης και θεσμών.

Πάντως το κύριο μέλημα του Μαξίμου φαίνεται πως είναι αυτό που αφορά τις περικοπές στις συνταξιοδοτικές δαπάνες -0,75% του ΑΕΠ σε ορίζοντα πενταετίας- καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στους συνταξιούχους γιατί θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, την ίδια ώρα που θα αυξηθεί η φορολόγησή τους λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Άρα η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει κανέναν λόγο αυτήν την στιγμή να πανηγυρίζει εάν δεν έχει μπροστά της το τελικό περίγραμμα της τεχνικής συμφωνίας. Ακόμη κι αν είναι θετικό όμως, θα πρέπει να το παρουσιάσει με τέτοιο τρόπο στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε να τύχει της έγκρισης στελεχών και βουλευτών. Άρα ο δρόμος είναι μακρύς μπροστά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης