ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έρχονται χρόνια πιο δημιουργικά… πιο αισιόδοξα (pics)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σήμερα λοιπόν, ολοκληρώνεται ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος», σημείωσε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο ελληνικό Δημόσιο, στους πολίτες και την πόλη της Αθήνας, όπως είπε. Και με αφορμή το γεγονός αυτό, το «ταξίδι», όπως το χαρακτήρισε, έστειλε το εξής μήνυμα: Θα είναι «ένα ταξίδι που θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη των ελληνικών πολιτιστικών πραγμάτων στα χρόνια που έρχονται, χρόνια πιο δημιουργικά, πιο παραγωγικά και πιο αισιόδοξα για την χώρα μας».

Στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη χαρά του για το αποψινό γεγονός, χαρά που είναι κοινή για όλους όμως, «όπως φαίνεται και από τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει η σημερινή εκδήλωση». Και συνέχισε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδει στο ελληνικό δημόσιο μια εστία πολιτισμού που έχει τεράστια αξία για την πόλη μας. Αξία σε πολλαπλά επίπεδα».

Ξεκινώντας από την οικονομική αξία της δωρεάς, «τα 617 εκατομμύρια που το ίδρυμα δαπάνησε για την ανέγερση του κέντρου και την διαμόρφωση του χώρου, είναι μια ανιδιοτελής προσφορά που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί έγινε σε συνθήκες μεγάλων αντικειμενικών δυσκολιών για την χώρα και την οικονομία. Σε συνθήκες, δηλαδή -συνέχισε- που η δημόσια δαπάνη για πολιτιστικές υποδομές ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη.

Στις συνθήκες αυτές, οι δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επέλεξαν να τοποθετήσουν τους πόρους τους, όχι σε μια επικερδή για τους ίδιους πολιτιστική επένδυση, όπως θα είχαν κάθε δυνατότητα. Αλλά στη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού την διαχείριση του οποίου αποδίδουν στο δημόσιο. Και παράλληλα ανέλαβαν να στηρίξουν οικονομικά την λειτουργία του Κέντρου για τα επόμενα πέντε χρόνια».

(EUROKINISSI/ΓΑΙΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Με τον πρωθυπουργό να τονίζει χαρακτηριστικά, «το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε να προσφέρει, σε μια εποχή που περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν. Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους, εκτιμούν βαθύτατα την τεράστιας σημασίας πρωτοβουλία αυτή».

Παράλληλα, σημείωσε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχεια της ομιλίας του, «αν όμως η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, ή πολιτιστική του αξία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί σε μια χώρα που ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, οι δυνατότητες που δημιουργούνται με αυτό το Κέντρο Πολιτισμού, είναι τεράστιες και πολλαπλασιαστικές. Όχι μόνο για πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας που θα προβάλλουν την Αθήνα και την χώρα μας.

Αλλά», πρόσθεσε, «και για την προβολή και την στήριξη της εγχώριας πολιτιστικής μας παραγωγής, που από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και αποτελέσματος βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο, αλλά έχει κάθε δυνατότητα να πατήσει σε ακόμα ψηλότερα σκαλοπάτια.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα γίνει το καταφύγιο των μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων, αλλά ταυτόχρονα και το ορμητήριο μιας διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικής παραγωγής που θα εκκινεί από την χώρα μας για να εκτιμηθεί από ολόκληρο τον κόσμο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το Κέντρο δίνει την δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας να έρθει σε επαφή με πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε ένα ευρύ φάσμα, να συνδέσει πιο στενά τον πολιτισμό με την ζωή του, να καλλιεργήσει την αισθητική και την σκέψη του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε εποχές που ο πολιτισμός και η ευαισθησία αποτελούν απάντηση σε πάρα πολλά και σκληρά ερωτήματα. Και επομένως ο πολιτισμός δεν είναι πλέον πολυτέλεια, ψυχαγωγία και ελεύθερος χρόνος. Είναι πραγματική ανάγκη - αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σε έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

(EUROKINISSI/ΓΑΙΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στο εξής μάλιστα, ο χώρος θα αποκτήσει μεγαλύτερη σπουδαιότητα, με τη μεταφορά, εκεί, δύο οργανισμών που «συνδέονται στενά με την νεότερη πολιτιστική παράδοση της χώρας μας: Της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε σύγχρονες, τεχνολογικά αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, η ριζική βελτίωση της προσβασιμότητας και των υπηρεσιών της, θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στο ερευνητικό και μελετητικό έργο, γύρω από την γραπτή πνευματική παράδοση της χώρας μας.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός με αφορμή κάποια ανήσυχα e-mails πολιτών προς την απερχόμενη διοίκηση για την τύχη του χώρου και του έργου τώρα που αποδίδεται στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτά, με δύο παρατηρήσεις: πρώτον, καταθέτοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για αυτό το μοναδικό έργο Πολιτισμού και δεύτερον, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις στο πολιτιστικό χώρο που όταν υπερχρεώθηκαν από τους ιδιώτες, πέρασαν στο Δημόσιο.

Όσον αφορά το πρώτο ειδικότερα, δήλωσε: «Η ευθύνη και η πρόκληση είναι πραγματικά μεγάλη. Ευθύνη για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, μακριά από λογικές κυνικής εμπορευματοποίησης και ελιτισμού, αλλά πάντοτε με κριτήριο την στενή σχέση με το ευρύ κοινό, η αποδοχή και η στήριξη του οποίου είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο.

Και παράλληλα ευθύνη για την εδραίωση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στην διαχείρισή του, στοιχεία απαραίτητα για το κύρος και την καταξίωση του εγχειρήματος. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη», ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού στο ακροατήριο, στους Αθηναίους και τις Αθηναίες, στους πολίτες του κόσμου που θα επισκέπτονται το «στολίδι» αυτό.

Εν κατακλείδι, «σήμερα λοιπόν, το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ξεκινά το ταξίδι του. Ένα ταξίδι που θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη των ελληνικών πολιτιστικών πραγμάτων στα χρόνια που έρχονται, χρόνια πιο δημιουργικά, πιο παραγωγικά και πιο αισιόδοξα για την χώρα μας.

(EUROKINISSI/ΓΑΙΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην πορεία αυτή, αυτός εδώ ο χώρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα νέο φωτεινό πολιτιστικό σημείο, που θα σταθεί επάξια δίπλα στους μεγάλους διεθνείς χώρους πολιτιστικής παραγωγής και για το οποίο όλοι και όλες μας θα είμαστε υπερήφανοι.

Αυτό που χρειάζεται είναι η αγάπη και η στήριξη όλων μας. Την έχει ήδη κατακτήσει επάξια» είπε και απευθυνόμενος προς τους δωρητές, τους ευχαρίστησε εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού και της καλλιτεχνικής μας κοινότητας, όπως ανέφερε. Και ευχόμενος σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας που ξεκινά, καλή δύναμη και καλή επιτυχία, εξέφρασε «τη βεβαιότητα ότι η δουλειά που θα γίνει εδώ, θα ξεπεράσει σύντομα τα σύνορα της χώρας μας και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά και για το ευρωπαϊκό και το διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης