Μαστίγιο στο ασφαλιστικό για το καρότο της ανακεφαλαιοποίησης
Με το πόρισμα της λεγόμενης επιτροπής σοφών του υπουργείου Εργασίας να παραδίδεται αύριο στον Γιώργο Κατρούγκαλο, κλιμακώνεται η αγωνία για το ποια θα είναι η τελική μορφή της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και πώς αυτή θα επηρεάσει τις ήδη κουρεμένες συντάξεις.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε η διαβούλευση επί του σχετικού νομοσχεδίου και η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Νοεμβρίου.
Παράλληλα με τη διαβούλευση και την τελική ψήφιση, θα εκδίδονται οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για την εφαρμογή των προβλέψεων του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος της εβδομάδας και με το οποίο έρχεται το πρώτο κύμα περικοπών στις συντάξεις.
Πρώτα το πολυνομοσχέδιο και μετά οι μεταρρυθμίσεις
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει από τη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, όπως αυτά προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο για το ξεκλείδωμα της πρώτης υποδόσης των 2 δις. ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή και, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
- πλήρη εφαρμογή των νόμων του 2010
- μείωση σύνταξης από 1,5% έως 5% στους δημοσίους υπαλλήλους που βγαίνουν στη σύνταξη
- εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
- σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και αύξηση των εισφορών στους αγρότες
- αναδρομική κατάργηση από 1ης/9/2015 έως 31/12/2015 κάθε οικονομικής υποστήριξης του ΕΤΕΑ αλλά και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)
- αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 19/8/2015 έως το 2022, αλλά και πέναλτι επιπλέον μείωσης 10% στη σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από την προβλεπόμενη ηλικία
- εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το ετήσιο κόστος 1,5 δις. ευρώ από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις
- σταδιακή ολοκλήρωση της ενοποίησης των Ταμείων έως το τέλος του 2016
- μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών–παροχών
Επιχειρώντας να αποδείξει ότι το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι φενάκη, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πείσει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ότι, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που δρομολογεί είναι εφικτή η εκ νέου αναθεώρηση των διατάξεων που θα ψηφιστούν εντός εβδομάδας.
Κατρούγκαλος: Καταβάλλονται προσπάθειες
Όλα θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η τελική πρόταση της Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, πάνω στην οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, κατά τα λεγόμενά της i) να εφαρμόσει ενιαίους κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ιι) να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ιιι) να δώσει συντάξεις που «δεν θα είναι φιλοδωρήματα».
Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει ο υπουργός Εργασίας, θα ληφθεί «κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους».
Εξερχόμενος από το πρώτο κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής την περασμένη Τετάρτη. ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε υποστηρίξει ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για να μην μειωθούν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ», που ερμηνεύτηκε ως κλείδωμα των περικοπών για όσες συντάξεις ξεπερνούν το όριο αυτό.
Κι αν οι προσπάθειες δεν πετύχουν; Οι παραπάνω απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού δεν έκλεισαν το ζήτημα οριστικά, που όπως ήταν φυσικό επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με το καλημέρα
Κουρουμπλής: Κοντός ψαλμός
Νωρίτερα σήμερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς το θέμα των περικοπών στις συντάξεις.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Ant1, o υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν θα επηρεάσουν τις συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ, ζητώντας υπομονη με τη φράση «κοντός ψαλμός αλληλούια».
Αν και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν αδικίες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «μέχρι και την τελευταία στιγμή» πως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους δανειστές και τόνισε ότι, αν επιτευχθούν οι στόχοι της στα ζητήματα της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, τότε «θα αλλάξει το κλίμα στη χώρα».
Άραγε, θα πειστούν οι συνταξιούχοι ότι οι περικοπές στις συντάξεις τους είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για τη διασφάλιση των καταθέσεών τους;