ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Δεν συζητάμε για κοινή περιπολία ελληνοτουρκικών συνόρων

ΥΠΕΞ: Δεν συζητάμε για κοινή περιπολία ελληνοτουρκικών συνόρων
Dimitris Michalakis/Reuters

Απάντηση στις προτροπές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στα θαλάσσια σύνορα έδωσε με αιχμηρό τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο αφού απέρριψε τις έμμεσες προτροπές προσέθεσε ότι "ουδέποτε διανοήθηκε" να αναθέσει στο Πολεμικό Ναυτικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις την αντιμετώπιση προσφύγων πολέμου.

"Η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων", ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως σημείωσε "επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης" αυτό όμως -συμπλήρωσε- "εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή".