Πιέρ Μοσκοβισί: Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit (pics)
Ο Πιερ Μοσκοβισί κηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου παρευρέθηκε συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπουργούς, στελέχη της αντιπολίτευσης, διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, ενώ έστειλε μηνύματα στην ομιλία του υπέρ μίας ισχυρής Ευρώπης, υπέρ της ενότητας και κατά του λαϊκισμού.
«Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit, για την αποτροπή του οποίου έχω αναλώσει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι τις ημέρες που έρχονται «πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για ένα success story. Για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις, στην καρδιά μίας ενισχυμένης Ευρωζώνης».
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Μοσκοβισί τόνισε πως για να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός:
Πρέπει να αναστρέψουμε την τάση λιτότητας και τις αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια. Πρέπει να δώσουμε ισχυρή ανάκαμψη, οι καρποί της οποίας θα επιμεριστούν ισότιμα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των χωρών και των κοινωνιών.
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Η ειλικρινής μου προσδοκία είναι η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει μία τέτοια οικονομική στρατηγική. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δουλέψουμε εστιάζοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσουμε την εκπαίδευση όλων των πολιτών, από το νηπιαγωγείο ως τη διά βίου μάθηση. Πρέπει να κλείσουμε το τεράστιο επενδυτικό χάσμα που μας κληρονόμησε η κρίση», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ως μία αρχή το σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο, με βάση τα δεδομένα του Ιανουαρίου του 2017, μπορεί να ενεργοποιήσει επιπλέον κεφάλαια 170 δισ. ευρώ. Η δίκαιη φορολόγηση είναι μία ακόμη παράμετρος που επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι οι πολυεθνικές να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί εκεί που βγάζουν τα κέρδη».
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Χρειαζόμαστε ενότητα δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία Ευρωζώνη πιο ισχυρή μετά το Brexit», είπε, αιτιολογώντας τα λαϊκιστικά κινήματα και τις επιλογές εθνικισμού και απομονωτισμού, ως «ξέσπασμα» των χαμένων της παγκοσμιοποίησης. «Σε αυτήν την τάση πρέπει να απαντήσουμε με πιο πολιτική Ευρώπη και πιο ισχυρή Ευρωζώνη στην καρδιά της», υπογράμμισε. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να διευκολύνει τη δημιουργία των «Ευρωπαίων πρωταθλητών», ικανών να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της παγκόσμιας αρένας. «Επίσης, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εμπορική πολιτική μας με νέα εργαλεία και ενσωματώνοντας το οικονομικό ντάμπινγκ στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε.
Μία άλλη πρόκληση, στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι η ασφάλεια, εσωτερική και εξωτερική. Πρέπει να επιμερίζονται ισότιμα οι αμυντικές δαπάνες, γιατί η προστασία των πολιτών και αξιών απαιτεί συλλογική απάντηση. Χρειαζόμαστε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη και να ισχυροποιήσουμε το πολιτικό συμβόλαιο μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών, μεταξύ των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων και των εθνικών αρχών.
Την ίδια ώρα, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κοραή, φώναζαν συνθήματα εναντίον του Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους: διαφωνούν «με την επιλογή των πρυτανικών αρχών να τιμήσουν τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, επικυρώνοντας για ακόμη μια φορά πως οι πανεπιστημιακές αρχές είναι ενάντια στην πληττόμενη πλειοψηφία».
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής των φοιτητών, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας.