ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια «καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση

Reuters

Με το ερώτημα της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα να πλανάται πάνω από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης ξεκινά μία νέα κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική κυβέρνηση.

Κυβερνητικός παράγοντας που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους θεσμούς εκτιμά ότι η πιθανότητα επανάκαμψης των εκπροσώπων των δανειστών παίζεται στο 50-50. Κάτι που θα καθοριστεί με βάση το εάν οι θεσμοί δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθούν όλα τα θέματα πακέτο.

Το Μαξίμου επιμένει ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να επιστρέψουν με βάση το κλίμα που καλλιεργήθηκε στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και οικονομικού επιτελείου καταλογίζοντας στις άλλες πλευρές μία διάθεση να αφήσουν τον «μουτζούρη» στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν και κύκλοι του υπουργείου οικονομικών παραδέχονται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος επισημαίνουν ότι επί της ουσίας δεν συζητήθηκε τίποτε περισσότερο από το αίτημα του ΔΝΤ να ψηφισθούν προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ και τίποτε περισσότερο. Αυτό θα σήμαινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως εάν οι τροϊκανοί γυρίσουν στο Χίλτον θα αξιώσουν από την ελληνική πλευρά και νέα μέτρα χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν τίποτα, ακριβώς διότι είναι τεχνοκράτες, άρα δεν θα έχουν την ευελιξία να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση σε μία πολιτική συμφωνία. Υπό αυτήν την έννοια είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες η διαπραγμάτευση να εξελίσσεται παρασκηνιακά σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο.

Θεωρητικά το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί καθώς μέσα στην εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να γίνουν βήματα προσέγγισης ώστε στο Eurogroup να αποδεχτεί ότι υπάρχει μία βάση συμφωνίας και να ανάψει το πράσινο φως για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εφόσον η Βουλή ψηφίσει όσα θα συμφωνηθούν. Η συζήτηση δεν έχει οδηγηθεί όμως ακόμη εκεί.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός στρέφει τα πυρά του στην Γερμανία και στον «πυρομανή» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να τον μαζέψει. Την ίδια ώρα που ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι η γερμανίδα Καγκελάριος θα αναγκαστεί να πάρει θέση και να μην μένει αμέτοχη, εκτός εάν θέλει να οδηγήσει την χώρα της σε εκλογές με το ελληνικό θέμα ορθάνοιχτο.

Είναι προφανές ότι ενώ το Μαξίμου έχει ως κεντρική επιλογή την κατάληξη σε συμφωνία, δεν προτίθεται να την κλείσει άρον άρον χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να περάσει το πακέτο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και αυτά με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζονται το μίνιμουμ με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (εργασιακά) αλλά και την διασφάλιση μίας απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αξιώνει άλλωστε και η ΕΚΤ για να βάλει την χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι υψηλοί τόνοι από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα δικαιολογούνται βεβαίως και από το γεγονός ότι μίλησε ενός κομματικού ακροατηρίου που θέλει να πιστεύει ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει γη και ύδωρ στους δανειστές.

Το Μαξίμου είδε και άκουσε τους κεραυνούς του Νίκου Φίλη με αιχμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πως δεν θα ψηφιστούν ούτε ένα ευρώ μέτρα επιπλέον. Η παρέμβαση του πρώην υπουργού έχει ενοχλήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο αναγνωρίζεται πως σε μία Κεντρική Επιτροπή κάθε στέλεχος οφείλει να πει την γνώμη του. Θεωρείται άκαιρη επίσης η διαπίστωση του Νίκου Φίλη για έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ την ίδια χρονική στιγμή που το Μαξίμου καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την συμφωνία με τους δανειστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας ουσιαστικά στον Φίλη είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι άστοχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης