ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγχυση από το μίνι Eurogroup - «Εμπλοκή» βλέπει η κυβέρνηση

Σύγχυση από το μίνι Eurogroup - «Εμπλοκή» βλέπει η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρά τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από τις Βρυξέλλες μετά το μίνι Eurogroup με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του επικεφαλής του Eurogroup και τους εκπροσώπους των Θεσμών, τελικά φαίνεται πως τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως υπήρξε πρόοδος και αποκάλυψε πως τα κλιμάκια των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που έγινε αποδεκτό ως ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, αυτό το κλίμα αισιοδοξίας που προς στιγμήν καλλιεργήθηκε, «σβήστηκε» από τους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως παραμένουν σοβαρά προβλήματα στη διαπραγμάτευση.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι της κυβέρνησης υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση, αλλά παραμένουν παράλογες οι απαιτήσεις από πλευράς του ΔΝΤ, γεγονός που δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αυτή ακριβώς η φράση είναι που προβληματίζει, καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά οι κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για δυσκολία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Πάντως και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο από την εν λόγω συνάντηση και σίγουρα μέχρι την Κυριακή θα έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικά θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Πάντως, οι δανειστές δείχνουν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι κυβερνητικοί κύκλοι. Στο στόχαστρο παραμένει το "ψαλίδισμα" του αφορολόγητου κάτω από τις 7.000 ευρώ και η περικοπή των φοροελαφρύσεων, ενώ ζητούν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στο ύψος των φορολογικών συντελεστών.

Στο μέτωπο των εργασιακών, οι θεσμοί απαιτούν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και είναι αρνητικοί στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ