ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στην Αθήνα για τις αμερικανικές δηλώσεις περί Grexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Το Grexit που στήριξε ο προτεινόμενος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ε.Ε. σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, η οποία επιχειρεί να διερευνήσει εάν απηχούν τις επίσημες θέσεις του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. 

"Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων, όμως κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τεντ Μάλοχ, ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, στο Bloomberg.

Είναι η πρώτη δήλωση "επίσημου" στελέχους της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ που παίρνει σαφή θέση για την Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία. Στελέχη της κυβέρνησης μάλιστα να προσπαθούν να ανιχνεύσουν αν πίσω από τις λέξεις κρύβεται και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα καθώς σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, οι εκτιμήσεις στελεχών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά απόφαση για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλαδή θα πετάξουν και πάλι την μπάλα στην εξέδρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι πιθανά με τον νέο αμερικανό πρόεδρο, που φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να "επανασχεδιάσει" τον παγκόσμιο χάρτη μέσα από ανατροπές και εμπορικούς πολέμους.

Οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως το μεγάλο μέτωπο στους εμπορικούς πολέμους της εποχής Τραμπ, δεν είναι ένα μόνο. Η Κίνα, η Ιαπωνία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα η Γερμανία, είναι μέσα σε αυτά.

Έτσι, ο Τραμπ, ως πρόεδρος πλέον, απείλησε με μεγάλους δασμούς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και επιτέθηκε στη Γερμανία, επειδή δεν πληρώνει τις εισφορές της στο ΝΑΤΟ. Και, βέβαια, προέβλεψε τη διάλυση της ΕΕ.

Αυτή η "πρόβλεψη" είναι που απασχολεί μια σειρά από στελέχη της κυβέρνησης που σε συνδυασμό της δήλωσης του αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρώπη, φτάνει το θερμόμετρο στο "κόκκινο". Η Αθήνα συνδυάζει μια σειρά δηλώσεων, προβλέψεων και εκτιμήσεων για να δει εάν μπορεί να κάμψει όσους πιέζουν για σκληρά μέτρα με αφορμή δηλώσεις για διάλυση της Ε.Ε.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνέντευξη (Financial Times) του Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου και στενού συνεργάτη του Τραμπ. Ο Ναβάρο χαρακτήρισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ως ένδειξη "βαρύτατα υποτιμημένου" νομίσματος και τόνισε πως βασική επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ είναι η "επαναμερικανοποίηση" της παραγωγής πολλών αμερικανικών πολυεθνικών, που σήμερα διατηρούν εργοστάσια παραγωγής σ' όλο τον πλανήτη.

Όπως σημειώνει ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, "οι θέσεις Τραμπ για το εμπόριο είναι συνεπείς με ένα σχέδιο για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, με κεντρική ιδέα ότι όλες οι εμπορικές συμφωνίες που συμβάλλουν στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Τα εμπορικά ελλείμματα θεωρούνται μειονέκτημα, καθώς μειώνουν το μέγεθος του βιομηχανικού τομέα που υποτίθεται ότι παρέχει καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας".

Όλες οι παραπάνω κινήσεις ήδη προξενούν πολιτικές αναταράξεις. Ο γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε για ενδεχόμενο αναπροσανατολισμού της Γερμανίας προς τις ασιατικές αγορές, ενώ υπήρξαν και τηλεφωνικές συνομιλίες της Ανγκέλας Μέρκελ με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Σε μια Ευρώπη, όμως, που αντιμετωπίζει υπαρξιακές προκλήσεις, όπως διαπιστώνει κορυφαίος αναλυτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές της Γερμανίας -που πιθανόν οδηγούν σε κρίση την Ευρωζώνη αλλά και την Ε.Ε.- θα δικαιώνουν πάντα τον γνωστό αφορισμό του Χένρι Κίσινγκερ: "πολύ μεγάλη για την Ευρώπη, αλλά πολύ μικρή για τον κόσμο". Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει πεδίο για να κάμψει τον Σόιμπλε για τη δεύτερη αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης