Ν.Σαντορινιός: Υπηρέτες της διαπλοκής όσοι ζητούν εκλογές
Ευθείες «βολές» προς όλους όσοι ζητούν εκλογές έριξε μέσω συνέντευξής του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, κάνοντας λόγο για υπηρέτες της διαπλοκής.
«Έχουμε κηρύξει έναν ανένδοτο πόλεμο στη διαπλοκή, γι' αυτό δεχόμαστε και τόσο μεγάλη επίθεση από συγκεκριμένα Μέσα. Όποιος σήμερα ζητάει εκλογές, κατά τη δική μου άποψη, εξυπηρετεί τη διαπλοκή. Την οικονομία και τη χώρα σίγουρα δεν τη συμφέρει να έχουμε εκλογές. Αυτούς που συμφέρει και ζητάνε εκλογές, είναι αυτοί που εξυπηρέτησαν τόσο χρόνια τη διαπλοκή και θα συνεχίσουν να την υπηρετούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η χώρα αλλά και η Ευρώπη δεν έχει κανένα λόγο να μην ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο υφυπουργός και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Το 2017 είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο έτος για το σύνολο της Ευρώπης, και υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες που έχουνε μπει στην πολιτική σκηνή και μεταφέρονται και στην οικονομική ζωή. Επομένως άλλη μία εστία αβεβαιότητας θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό μείγμα για την Ευρώπη», είπε και συνέχισε: «Και μην ξεχνάμε, οι προβλέψεις για το μέλλον του ευρώ δεν είναι και πάρα πολύ καλές. Πολύ αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να φοβούνται τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Εγώ ελπίζω να μη συμβεί κάτι. Και να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, την απόφαση για την παραμονή στο ευρώ την πήραμε συλλογικά και η κοινωνία την επιβράβευσε. Δεν τίθεται κανένα θέμα εξόδου από το ευρωπαϊκό νόμισμα».
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις και το κατά πόσο η χώρα έχει επιτύχει τους στόχους της έκανε λόγο για την «μόνη κυβέρνηση στα χρόνια του Μνημονίου που πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει σε συνεργασία με τους θεσμούς». «Αν δεν κάνω λάθος, το 2015 έκλεισε με πλεόνασμα 0,7% ενώ είχαμε υποχρέωση για 0,25% και το 2016 ενώ είχαμε υποχρέωση για πλεόνασμα 0,5% κλείνουμε με πιθανό πλεόνασμα της τάξης του 2%. Η ΝΔ την περίοδο του success story το 2014 είχε υποχρέωση πλεονάσματος 1,5% και πέτυχε 0,2%», συμπλήρωσε.
Αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά που «δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης» και τόνισε πως κατανοεί την στάση των δημάρχων τους, όμως έκανε λόγο για αυξημένες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης να επέλθει αποσυμφόρηση.
«(...) θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει μία συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, που προβλέπει ότι όλες οι διαδικασίες για την απόδοση ή μη ασύλου θα πρέπει να γίνονται στον τόπο όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες. Αν εμείς από τη δική μας πλευρά δώσουμε αφορμή για να σπάσει αυτή η συμφωνία, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα νησιά, και καταλαβαίνουμε όλοι ποιος μπορεί είναι αυτός», είπε.
Για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, επεσήμανε ότι ο ρόλος του χαρτοφυλακίου του είναι να παρακολουθεί τη νομοθετική πρωτοβουλία και ήδη το κάνει, προκειμένου να υπάρχει η σχετική επεξεργασία σε κάθε νομοσχέδιο και ταυτόχρονα οι ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά να είναι όχι χαριστικές, αλλά ειδικές με αξιολόγηση.
Ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιωτών που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με κυριότερα την υγεία και την παιδεία. Και επισήμανε ότι αρκετοί από τους 3.500 χιλιάδες νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκαν στελέχωσαν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία σε νησιά που ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν. Και ότι τα σχολεία φέτος άνοιξαν με την καλύτερη σύνθεση προσωπικού από την πρώτη ημέρα.
Για το θέμα της μείωσης των δημοσίων δαπανών που ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να πειράξεις τον κεντρικό πυρήνα του Δημοσίου που είναι η εκπαίδευση και η υγεία, αλλά ανέφερε ως παράδειγμα από το δικό του χαρτοφυλάκιο την παροχή υδροδότησης στα νησιά, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί με κόστος πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνει τώρα για μεταφορά με πλοία.
«Τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε είναι δύο κατηγοριών. Το ένα είναι ότι είναι μακροχρόνια η διαδικασία αδειοδότησης όλων αυτών των αφαλατώσεων. Έχουμε το φαινόμενο να υπάρχουνε νησιά που έχουν αγοράσει αφαλατώσεις και δεν έχουν εγκατασταθεί. Το δεύτερο πρόβλημα με τις αφαλατώσεις είναι η έλλειψη προσωπικού για τη συντήρηση. Εξετάζουμε να δώσουμε τη λειτουργία και τη συντήρηση αφαλάτωσης σε μία εταιρεία, είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού συμφέροντος, που θα μας παρέχει συγκεκριμένες ποσότητες νερού με συγκεκριμένο κόστος, σαφώς μικρότερο από αυτό της μεταφοράς και να μπορεί να προσλάβει συντηρητές».
Ολοκληρώνοντας ο υφυπουργός μίλησε για τα κίνητρα που έχουν δοθεί σε νησιωτικές επιχειρήσεις από επιχειρηματικά και αναπτυξιακά προγράμματα.