ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όλα ή τίποτα» το μήνυμα της κυβέρνησης για την αξιολόγηση

«Όλα ή τίποτα» το μήνυμα της κυβέρνησης για την αξιολόγηση
Getty Images/Ideal Images/Leon Neal

Με σκληρό πόκερ που θα έχει πολλές παρτίδες περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη την διαπραγμάτευση με τους δανειστές γνωρίζοντας προφανώς ότι τα δύσκολα έπονται...

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι το παιχνίδι δεν έχει κριθεί και ότι ακόμη και τώρα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου αρχές του Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά (νομοθέτηση στη Βουλή) και να κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.

Παρ’ όλα αυτά το κλίμα που έρχεται από τους θεσμούς είναι διαφορετικό αφού ήδη στους ευρωπαϊκούς κύκλους συζητείται η πιθανότητα παράτασης της διαπραγμάτευσης και τους πρώτους μήνες της άνοιξης.

Σενάριο καθόλου ευχάριστο για το Μαξίμου που σε μία τέτοια περίπτωση θα δει τους στόχους της ένταξης στο QE από την ΕΚΤ και της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές να απομακρύνονται.

«Οι δανειστές «πατάνε» στην επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει τις κάλπες και πιστεύουν ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε πολλές υποχωρήσεις» λένε κυβερνητικές πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση.

Προσθέτουν όμως ότι «και η ελληνική πλευρά ποντάρει στην βούληση της Ευρώπης να μην δημιουργούνται εστίες αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της σε μία κρίσιμη εκλογική χρονιά όπως το 2017».

Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να περιμένει. Και περιμένει ένα σήμα από τους δανειστές σε σχέση με την κατάθεση των «ιδεών τους» επί της διαδικασίας. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει ότι δεν θα συζητήσει αποσπασματικά με τους θεσμούς.

«‘Ή όλα ή τίποτα» επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες που διευκρινίζουν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για κανένα μέτρο εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα σε ένα συνολικό πακέτο. Που θα αφορά το τρέχουν πρόγραμμα (δημοσιονομικά, ενεργειακά, εργασιακά) και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περίοδο μετά το 2018.

Η εξίσωση είναι δύσκολη αναφέρουν αρμόδιες πηγές αναγνωρίζοντας ότι ο μεγάλος άγνωστος σ’ αυτήν είναι το ΔΝΤ. Κυβέρνηση και δανειστές περιμένουν την Δευτέρα την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου όχι για να καταλάβουν τις προθέσεις του αναφορικά με την συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πρωτίστως για να κατανοήσουν προς ποια κατεύθυνση κινείται.

Επομένως υπάρχει μία γενικότερη εκτίμηση πως μετά την Δευτέρα ενδεχομένως οι θεσμοί να αρχίσουν να ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους. Σε αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει συνολική συζήτηση και όχι κλείσιμο της συμφωνίας σε μέρη.

Διεκδικώντας πρωτίστως στην συμφωνία πακέτο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.