ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν «περιτύλιγμα» για το κλείσιμο της αξιολόγησης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου αναμένει η κυβέρνηση για να αξιολογήσει τις διαθέσεις του Ταμείου σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να ζυγίσει το εάν υπάρχουν περιθώρια για μία πιο ελαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα θεωρεί πως τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις των τελευταίων ωρών (απόψεις Σόιμπλε, τοποθετήσεις Ρέγκλινγκ) λειτουργούν ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να αναγκαστεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες υποχωρήσεις, πριν την κατάληξη σε μία οριστική συμφωνία.

Με συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, ο Αλέξης Τσίπρας (πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη σερβική πρωτεύουσα), εκφράζει την πεποίθηση ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης και συμπληρώνει ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο τέλος μίας δύσκολης πορείας «που δεν πρέπει να την υπονομεύουν κάποιοι, αλλά αντιθέτως να την ενισχύουν και να την βοηθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές».

Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».

Το Μαξίμου εκτιμά ότι από την συνεδρίαση του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορέσει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τις προθέσεις του Ταμείου, το οποίο, όπως λέει, καλείται να αιτιολογήσει γιατί ζητά προληπτικά μέτρα για το 2019, όταν στην έκθεσή του για το ελληνικό χρέος υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί των εκλογών όσο πιστεύει ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, ούτε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών προκειμένου να περάσει ένα πακέτο προληπτικών μέτρων για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να βρεθεί ένα ενδιάμεσο σημείο επαφής με τους δανειστές, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, δηλαδή πριν από τις 15 Μαρτίου, δεδομένου ότι οι Ολλανδοί «καίγονται» για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα έχει πρόβλημα με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ήδη γίνεται προεργασία για την προετοιμασία των βουλευτών, αρκεί το «πακέτο» να έχει ένα ωραίο «περιτύλιγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης