ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διήμερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Σερβία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί από αύριο, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, κα. Μάγια Γκόικοβιτς και με τον Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνεται, επίσης, η κατάθεση στεφάνων από κοινού με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου.

«Δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος»

Την πεποίθησή του ότι σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «παράλογες» τις απαιτήσεις των δανειστών, εκτιμά ωστόσο ότι «δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».

Η πλήρης απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο ερώτημα της εφημερίδας, έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο με τους πιστωτές, πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημιοσιονομικά αποτελέσματα, εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών.

Η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του β' προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Αυτή καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».

Στη συνέχεια της απάντησής του υπογραμμίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, καθώς, ουσιαστικά, αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και ότι εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος.

Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Γι αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως, να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

«Υγιείς διμερείς σχέσεις οικοδομούνται μόνο με αμοιβαίο σεβασμό»

«Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην «Πολίτικα» στέλνοντας μήνυμα σε γειτονικές χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες καλής γειτονίας και αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες.

Στο ερώτημά της η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συμφωνία της Λωζάννης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».

Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση από τον πρωθυπουργό ήταν η εξής:

«Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις

Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης