Τρία σενάρια και πρόωρες εκλογές μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup
Και τώρα τι γίνεται; Το ερώτημα μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών προκύπτει μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Αν και οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών ουδέποτε φημίστηκαν για την αποτελεσματικότητα τους, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, λένε στο κυβερνητικό στρατοπέδο. Μετά το Eurogroup είναι όλα ανοιχτά, λέει στο CNN Greece κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Τα πιθανά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις, κρατώντας στο νου ότι το dead line για εξεύρεση λύσης είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου -μετά ξεκινάει σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και την Ιταλία ), οπότε «τα μολύβια κάτω», όπως είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στην ελληνική αντιπροσωπεία- έχουν ως εξής:
Σενάριο 1. Συνθηκολόγηση
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση ενδίδει τελικά στις πιέσεις των δανειστών και φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας που θα συνοδεύσουν τον νέο δημοσιονομικό κόφτη για τα χρόνια μετά το 2018. Αυτό το σενάριο έχει το θετικό ότι κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα δεν μπαίνει σε περιπέτειες. Επίσης, θεωρητικά δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση της για ακόμα δύο χρόνια.
Ωστόσο, μια τέτοια συνθηκολόγηση μετά από όσα έχουν λεχθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοχειρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η αξιοπιστία τους θα έχει κλονιστεί τόσο πολύ που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κυβερνήσουν με στοιχειωδώς αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα δημιουργήσει ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πηγή του Μαξίμου, πάντως ,απέκλεισε αυτό το σενάριο. «Δεν συζητιέται καν» είπε στο CNN Greece.
Σενάριο 2. Happy end
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι δανειστές τελικά κάνουν πίσω και η αξιολόγηση κλείνει, χωρίς την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων. Αυτό το σενάριο είναι το απολύτως θετικό τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση. Αποφεύγουμε τις νέες περικοπές, μπαίνουμε στο QE (Ποσοτική Χαλάρωση) της ΕΚΤ και η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τα κατάφερε.
Αλλά είναι too good to be true! , όπως παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNN Greece. Από τη στιγμή που ο Σόιμπλε έχει ζητήσει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο τη λήψη μέτρων, δύσκολα θα υποστεί την «ταπείνωση» να μην περάσει το δικό του. Επιπλέον, το ΔΝΤ στερείται της ελάχιστης ευελιξίας, επιμένοντας πάντα στην αρχική θέση του. Αν τελικά αποφασίσει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα (πιθανόν ως τεχνικός σύμβουλος) θα πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα», πράγμα που σημαίνει μέτρα.
Σενάριο 3. Δημιουργική ασάφεια
Οι δυο πλευρές βρίσκουν τελικά μια φόρμουλα που δεν αφήνει κανέναν δυσαρεστημένο, χωρίς να ικανοποιεί 100% κανέναν. «Θα έχουμε πάρει μέτρα αλλά θα είναι σαν μην έχουμε πάρει», που θα έλεγε και η προφητεία, σημείωσε άλλος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σενάριο ψαλιδίζει μεν τα φτερά της κυβέρνηση, αλλά της δίνει παράταση ζωής.
Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν υιοθετήσει τόσο κατηγορηματικές θέσεις που είναι δύσκολο να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα. Επιπλέον, απαιτεί από τους δανειστές να κάνουν λίγο πίσω, κάτι που δεν δείχνουν διάθεση, προς το παρόν, να κάνουν. Πάντως, επειδή η ευρωπαϊκή διπλωματία έχει δρέψει δάφνες στους στίβους της δημιουργικής ασάφειας, δεν είναι απίθανο να εφευρεθούν αμφίσημες διατυπώσεις στην τελική συμφωνία, όπου όλοι θα έχουν κερδίσει.
Σενάριο 4. Εκλογές
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε αδιέξοδο γιατί κανείς δεν κάνει πίσω. Η κυβέρνηση παραιτείται και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι πάνε να παραλάβουν τους διορισμούς τους. Επισήμωςτο Μαξίμου αρνείται ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση. Μετά το Eurogroup, όμως, η απόδοση του στοιχήματος για τις πρόωρες εκλογές έχει αρχίσει να πέφτει...Και αυτό σημαίνει οτι το σενάριο έρχεται πιο κοντά.