ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο καθοριστικός Φεβρουάριος και οι περιορισμένες αντοχές της κυβέρνησης

Ο καθοριστικός Φεβρουάριος και οι περιορισμένες αντοχές της κυβέρνησης

Τα λιμνάζοντα νερά του Eurogroup ταρακουνήθηκαν! Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, που μας μίλησε, ήταν σίγουρος πως μετά τη συνεδρίαση του EG της Πέμπτης οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. 

Η "εστία αβεβαιότητας", επέμεινε, θα σβήσει πριν από τις εκλογές σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία).

Τι ακριβώς, όμως, έγινε στο Eurogroup και τι ακριβώς ειπώθηκε στις συναντήσεις των δύο ελλήνων υπουργών, Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη, που προηγήθηκαν του EG με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο Β. Σόιμπλε; Τα συμπεράσματα, και κατά αξιωματούχο του Μαξίμου, είναι:

- Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει. Μένει, ως τεχνικός σύμβουλος; Φεύγει τελείως από την Ευρώπη; Μένει και με χρηματοδότηση; Η έκθεση του, πάντως, όπου παρουσίαζε για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραπέμπει σε αποχώρηση. Η έκθεση εκτιμά ότι ακόμα και με πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια δεν μπορεί να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Άρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα;

- Στο EG o Β. Σόιμπλε, που, πιθανώς, χρειάζεται στην Ευρώπη το ΔΝΤ, προσπάθησε να το "βοηθήσει" επιμένοντας σε νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων. Μαζί του συντάχθηκαν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επανήλθαμε στο παλιό μέτωπο: όλοι εναντίον της Ελλάδας. Η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα, αυτό το ξεκαθάρισε απόλυτα ο Ευ. Τσακαλώτος, και οι ευρωπαίοι "ψάχνουν" να βρουν λύση.

- Η λύση ορισμένων ευρωπαίων να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα δεν οδηγεί πουθενά. Η καθυστέρηση μπορεί να τους ευνοεί ως ένα σημείο (στη λογική "να φτάσει η Ελλάδα χωρίς χρήματα μέχρι τον Ιούλιο που έχει να καταβάλλει μια μεγάλη δόση 6,5 δισ. ευρώ, και άρα να υπογράψει ότι θέλουμε"), δημιουργεί, όμως, προβλήματα και αναταράξεις και στις χώρες τους. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ κινδυνεύει να μην εκλεγεί στην Ολλανδία (15 Μαρτίου οι κάλπες), ενώ η Α. Μέρκελ δεν θέλει το καλοκαίρι να φέρνει στη γερμανική Βουλή νομοθεσίες για την Ελλάδα. Άλλωστε, όλοι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται και την Ελλάδα ως γενική αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης. Έλληνας αξιωματούχος που ζει στις Βρυξέλλες μας έλεγε πως σε μια διχασμένη Ευρώπη και μια Αμερική που αναζητά τα καινούργια πολιτικά της "πατήματα", λόγω Τραμπ, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν σκέφτεται το Grexit. Γι' αυτό, κατέληξε, και αποτυγχάνουν όσοι προσπαθούν να φτιαχτεί το ανάλογο κλίμα.

- Οι επόμενες μέρες, όπως και ο Φεβρουάριος, θα είναι καθοριστικές. Το θέμα δεν λύνεται αν έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα -δεν μπορεί να δοθεί λύση σε τεχνικό επίπεδο. Το επαναλαμβάνει συνεχώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φάνηκε και στο Eurogroup. Μόνο με πολιτική συμφωνία ξεπερνιέται το πρόβλημα. Στέλεχος της Κομισιόν μας έλεγε ότι "όλοι γνωρίζουμε, πλέον, τις πολιτικές αντοχές και εμμονές της κυβέρνησής σας, τον Σόιμπλε και τις απόψεις του ΔΝΤ. Μαζευτείτε σ' ένα τραπέζι και βρέστε μια αξιοπρεπή λύση. Μεταξύ σας, αρχικά. Και εμείς, οι υπόλοιποι ευρωπαίοι, δεν θα διαφωνήσουμε στην ουσία. Είναι προς το συμφέρον όλων. Και κυρίως της Ευρώπης", κατέληξε. Και μάλλον έχει δίκιο...