Παιχνίδια τακτικής και επικοινωνίας με την επιστολή Τσακαλώτου
Κλίμα σχετικής αισιοδοξίας προκαλεί στο Μαξίμου η διαρροή ευρωπαίου αξιωματούχου πως η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί μία καλή αφετηρία για την διαπραγμάτευση, την ίδια ώρα που ο ESM ανακοίνωνε το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών επικεντρώνεται σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece κυρίως στις διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν ανάμεσα στα δύο μέρη, ενώ αποφεύγεται η αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς για λόγους τακτικής.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως θα περιμένουν κατά την συνεδρίαση του Eurogroup να δουν πώς κινούνται όλες οι πλευρές κι έπειτα το οικονομικό επιτελείο θα ανοίξει τα χαρτιά του δίνοντας στίγμα των προθέσεών του και του βαθμού στον οποίο προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις.
Η συμφωνία-πακέτο θα πρέπει να γίνει πάνω στο τραπέζι και με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε όλα τα σημεία που σχετίζονται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συμβιβασμούς-λένε κυβερνητικές πηγές- εάν δεν εξασφαλίσει το μίνιμουμ μία απόφαση για προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάτι που θα της επιτρέψει να κάνει αναλυτική συζήτηση και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και για λόγους επικοινωνιακούς η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι λιτή και περιεκτική θυμίζοντας πως η τελευταία επιστολή του με διαβεβαιώσεις για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος διακινήθηκε πολύ γρήγορα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. «Αυτήν την φορά δεν θα συμβεί αυτό και δεν θα αποδυναμώσουμε τις θέσεις μας και την επιχειρηματολογία μας» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Παρ’ όλα αυτά σε παρασκηνιακό επίπεδο γίνονται επαφές και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν γνώση των ελληνικών θέσεων που μπορούν να γίνουν μέρος της διαπραγμάτευσης.
Το Μαξίμου υποδέχτηκε την απόφαση του ESM για ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάνοντας επίθεση στην Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για καταστροφολογία. «Αυτό που έμεινε στον κ.Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα σηκώνουν ψηλά στην ατζέντα τα συμπεράσματα του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν στην δικαστική διερεύνηση προκύψουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα τότε ο φάκελος θα επιστραφεί στη Βουλή.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα πιθανότατα εάν ο πρωθυπουργός ΄θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.