Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση των ΜΜΕ που απειλούνται με λουκέτο
Προσπάθεια να καταστήσει διακομματική την όποια προσπάθεια σωτηρίας των ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα κάνει η κυβέρνηση.
Επί της ουσίας και με αφορμή την συζήτηση που ξέσπασε γύρω από τον ΔΟΛ και την ανάληψη ειδικού ρόλου από τον Βασίλη Μουλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση ή τροπολογία για την διάσωση των υπερδανεισμένων εκδοτικών επιχειρήσεων.
Όμως επιδίωξη της κυβέρνησης -όπως είπε- είναι να γίνουν όλα φανερά και όχι κάτω από το τραπέζι και μάλιστα με την διασφάλιση μίας ευρύτερης συναίνεσης από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πρακτικά λοιπόν η κυβέρνηση θα προωθήσει σε κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή ρύθμιση ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι των μέσων ενημέρωσης που κινδυνεύουν με κλείσιμο, ώστε να διατηρηθούν σε μία ικανοποιητική εμπορική αξία οι τίτλοι τους κατά την διαδικασία εκκαθάρισης και έως ότου βρεθούν επενδυτές. Ειδικά για τον ΔΟΛ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη Βουλή ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» και επίσης ότι «αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν επενδυτές».
Από την πρώτη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται αντιληπτό ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να συναινέσει σε μία τέτοια συμφωνία για την διάσωση των εφημερίδων που απειλούνται με λουκέτο, κάτι το οποίο το Μαξίμου θα επιδιώξει να αξιοποιήσει πολιτικά προσπαθώντας να συσπειρώσει άλλα κόμματα γύρω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός βρήκε για μία ακόμη φορά ευκαιρία μέσω της συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για την αγροτική παραγωγή να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και να την κατηγορήσει ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκρινίσει εάν θεωρεί καταστροφική εξέλιξη μία πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα κι αν θεωρεί επίσης ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές πρέπει να επιμείνουν σε νέα μέτρα.
Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τους δικούς της πολιτικούς συμβιβασμούς εν όψει του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μία πρόταση- πακέτο προς τους δανειστές για μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την περίοδο μετά το 2018 με τον κόφτη να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εμπεριέχεται στην ελληνική εκδοχή για συμφωνία.