ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι αυξημένες εγγυήσεις» μπορεί να κλείσουν την αξιολόγηση

Getty Images/Ideal Images/Milos Bicanski

Ο όρος «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων» εντάσσεται στην ρητορική της κυβέρνησης σε σχέση με την συμφωνία-πακέτο που επιδιώκει για να φτάσει στον στόχο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Τον εισήγαγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας επί της ουσίας ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει το πλαίσιο κάποιων μεταμνημονιακών εγγυήσεων με αποδέκτη πρωτίστως το ΔΝΤ υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχουν προσδιοριστεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι.

Το Μαξίμου προς το παρόν, δεν θέλει να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό το πακέτο εγγυήσεων προς τους δανειστές για την περίοδο μετά το 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και μέρες, μπορεί να περιλαμβάνει την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης και πιθανότατα και την μείωση του αφορολόγητου, πιθανότητα που απέφυγε αυτή την φορά ο Δ. Τζανακόπουλος να διαψεύσει.

Επίσης, το Μαξίμου δείχνει να αποδέχεται τη λογική Σόιμπλε πως εφόσον το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί λέγοντας ότι πράγματι αυτό προβλέπεται ως ρήτρα της συμφωνίας που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι η όποια τροποποίηση θα αφορά μόνο τους όρους όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου αυτό να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο και σε καμία περίπτωση τη χρονική διάρκειά του, τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι επιθυμία της είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, όμως θεωρεί ότι εκείνο είναι που θα πρέπει να αποφασίσει χωρίς κωλυσιεργίες και νέες καθυστερήσεις για τον ρόλο του.

Πιστεύει δε ότι είναι θετικό στοιχείο το γεγονός πως οι κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλιγνκ αναγνωρίζουν πλέον ότι η ευρωζώνη έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει κρίσεις στις οικονομίες των κρατών-μελών της.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή ακόμη και διενέργειας δημοψηφίσματος κι επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε σχέση με τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την επαναφορά του εκλογικού νόμου και της πρότασης για απλή αναλογική, η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη λέγοντας ότι εάν θέλει να κάνει την αυτοκριτική της (επειδή το καλοκαίρι δεν ψήφισε) ας καταθέσει νέα πρόταση απλής αναλογικής «και θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε».

Πίσω από τις γραμμές, θα μπορούσε κανείς να δει μία κυβερνητική επιθυμία να προκαλέσει αναστάτωση προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πιθανότητα μίας ευρύτερης σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ απέρριψε την πρόταση, η οποία ούτως ή άλλως μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης