Η αξιολόγηση θα κριθεί στις καθυστερήσεις
Στις καθυστερήσεις κρίνεται το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης με το Μέγαρο Μαξίμου να ελπίζει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο εάν δεν προκύψουν νέα κωλύματα από την πλευρά των δανειστών.
Παράλληλα όμως υπάρχει και η αγωνία μήπως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και η μη αποσαφήνιση από πλευράς του ΔΝΤ του ρόλου του στο ελληνικό πρόγραμμα προκαλέσουν περαιτέρω εμπλοκές σύροντας την διαδικασία της διαπραγμάτευσης ακόμη και μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.
Κυβερνητικοί επιτελείς επιβεβαιώνουν ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για εξεύρεση μίας λύσης που θα «απεγκλωβίσει» την όλη διαδικασία και μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμη και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βήματα προς μία θετική κατεύθυνση εάν υπάρχει η διάθεση για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Πρακτικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το Eurogroup μπορεί να δώσει το πράσινο φως ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα τεχνικά ζητήματα και τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στην διαπραγμάτευση ούτως ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ του Νταβός όπως αποφασίστηκε στο Μαξίμου, όμως η κυβέρνηση αναμένεται να παρακολουθήσει στενά τις όποιες παράλληλες διαβουλεύσεις γίνουν εκεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η αισιόδοξη οπτική της κυβέρνησης βλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου -οπότε και είναι προκαθορισμένη συνεδρίαση Eurogroup- και απόφαση για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά τις 9 Μαρτίου οπότε και θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ.
Στο κακό σενάριο η διαπραγμάτευση θα παραμείνει ανοιχτή και ενδεχομένως η χώρα να χάσει την προθεσμία του Μαρτίου για να ενταχθεί στο QE προσβλέποντας σε μία νέα απόφαση όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο –Μάιο. (Απρίλιο είναι και το Πάσχα και των καθολικών και των Ορθοδόξων).
Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με συμπάθεια την συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε βελγική εφημερίδα με την οποία ο επικεφαλής του Eurogroup επί της ουσίας αναγνωρίζει ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών μελών προς την Ελλάδα καθώς και ότι η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Εποχή δίνει πάντως σαφές στίγμα για τις προθέσεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης: Τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την ψήφιση νέων μέτρων για μετά το πέρας του προγράμματος και ότι δεν παραιτείται από την απαίτηση να ληφθούν σαφείς αποφάσεις για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και παράλληλα εξηγεί πως εάν χρειαστεί θα υπάρξει ένας μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων προς τους δανειστές ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας μετά το 2018. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξειδικευθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.