Ο φόβος του Μαξίμου και η κρίσιμη ημερομηνία τον Μάρτιο
Φόβοι πως η ασυμφωνία και οι διαφορές μεταξύ των θεσμών μπορεί να σύρουν την δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και μέχρι τον Μάιο γεννώνται στην ελληνική κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχεί τόσο για τις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις νέες απειλές του σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα όσο για την αβεβαιότητα που εισπράττει πλέον και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Η αίσθηση που αποκόμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το ταξίδι του σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πως έχει απομακρυνθεί μάλλον οριστικά η δυνατότητα να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και τώρα πια η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην επόμενη συνεδρίαση στις 20 Φεβρουαρίου για την δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Άρα ούτε τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν σε άμεσο χρόνο στην Αθήνα, ούτε επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο έχουν καθοριστεί για το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση ανησυχεί πλέον μήπως χαθεί το κομβικό χρονικό σημείο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου κάτι που θα σήμαινε ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να μπει στο τρένο του QE τον Μάρτιο τότε ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένει ως τον Μάιο για την επόμενη δυνατότητα ένταξης.
Πρακτικά αυτό δεν σημαίνει κάποια καταστροφή, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη υποβαθμίζοντας την πιθανότητα οικονομικής ασφυξίας, ωστόσο αναγνωρίζουν πως όλη αυτή η καθυστέρηση δεν βοηθάει καθόλου στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ελληνική οικονομία. Ενώ δημιουργεί τριβές και αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό της χώρας.
Το Μαξίμου αντέδρασε και στις νέες ρουκέτες Σόιμπλε πολύ πιο «χαλαρά» όμως απ’ όσο ανέμεναν πολλοί. Ως γνωστόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση καθώς έχει διαπιστώσει ότι το Ταμείο δεν πιέζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ούτε καν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για το οποίο θεωρητικά έχει την άποψη πως πρέπει να μειωθεί δραστικά για να είναι βιώσιμο.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην τελευταία του συνέντευξη κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο Σόιμπλε παραδέχεται για πρώτη φορά πως η ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσε μόνη της την κρίση στην Ελλάδα. Συγχρόνως δε επισημαίνει ότι εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα αφού δεν θα υπάρχει η δομική αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα όπως αξιώνει το Ταμείο.