ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Στη Γενεύη ο Τσίπρας μόνο αν διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης

Τζανακόπουλος: Στη Γενεύη ο Τσίπρας μόνο αν διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γενεύη και η συμμετοχή του στην διάσκεψη για το Κυπριακό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από το αν διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Ερντογάν.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας κατηγορηματικά πως «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο».

Το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς δεν σχετίζεται με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Διάσκεψη της Γενεύης, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στη συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση.

«Αν αποφασίσει η Τουρκία να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, και ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει».

Σε ό,τι αφορά τιςσυνομιλίες που διεξάγονται στην ελβετική πόλη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η ελληνική κυβέρνηση, παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου,Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες και την ανταλλαγή χαρτών μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και την συνεννόηση που επετεύχθη στην Ελλάδα σε ότι αφορά τους όρους της δίκαιης λύσης, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.

Δεύτερη αξιολόγηση

Παράλογες απαιτήσεις, καθώς και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για «να κλείσει σε σύντομο διάστημα η β' αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017».

Σημείωσε πως «οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο τερματισμός της ιδιότυπης κατάστασης εξαίρεσης στην οποία τελεί η ελληνική αγορά εργασίας μετά τις αποφάσεις που υλοποίησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 2011 και μετά».

Είπε ακόμη ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ χτες με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν «εποικοδομητική τόσο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία όσο και την ουσία των ανοικτών θεμάτων», επισημαίνοντας ότι σήμερα ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, ενώ σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Euroworking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου χώρου προστιθέμενης αξίας στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

Όπως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε, και δημοσιεύματα περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και περί δήθεν αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δομικά και αφορούν τη στάση και τις θέσεις του ΔΝΤ», σχολίασε.

Για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Αναφορικά με τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζεται για ένατη μέρα -αν και σήμερα με σαφή τάση αποκλιμάκωσης».

Είπε ειδικότερα ότι, παρά τις δυσκολίες, η χώρα παρέμεινε λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της με ανοικτούς τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, αν και παρατηρήθηκαν προβλήματα «που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε, κυρίως στην Εύβοια, στην Αλόννησο και τη Σκόπελο αλλά και σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου». Επισήμανε ότι για τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Σπίρτζη.

Όσον αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς, είπε ότι εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, «αλλά τόσο στη χώρα μας, όπως εξάλλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια». Τόνισε ότι τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί, πως το αρματαγωγό «Λέσβος» έχει ήδη καταπλεύσει στη Μυτιλήνη, καθώς και πως «σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενούμενων έχει εξασφαλιστεί ασφαλής διαμονή».