Οικουμενική ...ενημέρωση για το Κυπριακό (vid)
Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει από το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης.
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ - Νικόλ Παπάζογλου
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, κυρίως για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και θα θέσει με σαφήνεια το θέμα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ συζητήθηκαν και οι οριστικές λεπτομέρειες ως προς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Ο πρώτος που πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έφθασε λίγο μετά τις 10 το πρωί, συνοδευόμενος από τον Βασίλη Κικίλια και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, οι οποίοι ωστόσο δεν συμμετείχαν στη συνάντηση.
(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν πριν αρχίσει η συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του από τα γραφείτα του κόμματος στην Πειραιώς άφησε αιχμές για την καθυστερημένη, όπως είπε, ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, προχώρησε στην εκτίμηση ότι «χρειάζεται λύση λειτουργική, βιώσιμη, που θα αντέξει στο χρόνο».
Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου: "Στο ζήτημα του Κυπριακού όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή", απαντούν κυβερνητικές πηγές στο Κ. Μητσοτάκη
(Πηγή: CNN Greece / Λευτέρης Σουχάιμπ)
Φώφη Γεννηματά
Στις 13:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λάου και της πολιτικής ηγεσίας του, με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, πρόσθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Δημήτρης Κουτσούμπας
Λίγο μετά τις 14:00, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου στις 15:00 και ο κ. Κουτσούμπας.
«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει, πρώτα απ' όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων». Αυτό υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το Κυπριακό.
Σταύρος Θεοδωράκης
Στις 17:00 ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)
«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε.
Βασίλης Λεβέντης:
«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Λεβέντης τόνισε, ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο άνδρες ενδεχομένως μεταβούν στη Γενεύη εάν μέχρι Τέταρτη βράδυ τα κλιμάκια έχουν βρει έδαφος προσέγγισης.
"Αν πάει ο Ερντογάν γιατί να μην πάω κι εγώ να κάνουμε ότι μπορούμε", είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συμφώνησε μεν, του εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή.
Πάνος Καμμένος:
Τελευταίος πέρασε την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος στις 20.30.
"Το σημαντικό είναι ότι διαμορφώθηκε μία εθνική γραμμή, που βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής μέχρι τελευταίου στρατιώτη και την άρση των εγγυήσεων". Διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό, που συμπλήρωσε λέγοντας πως "είναι ένας κοινός άξονας Αθήνας-Λευκωσίας, και από ό,τι είδα σήμερα, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο πολιτικής συναντίληψης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις". "Επιτέλους σε κάτι να αποκτήσουμε κοινή εθνική γραμμή...", έκλεισε το διάλογο ο κ. Καμμένος.
Σημειώνεται πως με την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, έκλεισε ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό.